Attacken i Hillared – ”Kan inte konstatera varg via besiktning”

Nelly Grönberg, besiktningsman på länsstyrelsen har nu undersökt den attackerade kvinnans skador samt hennes hundar. Besiktningen kan inte bekräfta vargangrepp.

Även om bredden mellan hörntänderna skulle kunna tillhöra en varg kan inte några definitiva slutsatser dras. Foto: Privat

Det var i tisdags som en kvinna blev attackerad av ett större hunddjur när hon skulle släppa ut sina två sällskapshundar i trädgården. Jaktjournalen skrev om det här.

Nu har Nelly Grönberg, besiktningsman och rovdjurshandläggare på länsstyrelsen gjort platsbesök och både undersökt kvinnan och hundarna.

– Det var ett hunddjur, men jag kan inte säga att det rör sig om varg. De två hundarna hade lindriga bitskador. Det var bara några få sticksår. Allt blod som syntes i deras päls på de bilder som finns från tiden efter attacken, måste kommit från kvinnan som blev biten rejält, framför allt i hennes ena hand.

Går det inte att utifrån bitmärkena säkerställa vad det rör sig om för djur?

– Nej, huden är elastisk och både den angripna och angriparen rörde sig. Ett mindre hunddjur kan åstadkomma ett stort bitmärke och ett större hunddjur kan åstadkomma ett mindre bett. Vi bedömer efter Viltskadecenters rekommendationer och de har inte använt metoden med att mäta bitmärken på 15 år.

Enda sättet att kunna ta reda på om det var varg som utförde attacken hade varit via DNA-analys, men nu är kläderna tvättade och hallen renskurad, berättar Nelly Grönberg.

Enligt Nelly Grönberg har den lokala jaktvårdskretsen blivit informerad och jägare i trakten har blivit ombedda att rapportera eventuella observationer av varg via åtelkameror.

Bert Eriksson, besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarnas län har i sitt besiktningsarbete använt bedömning av tandavtryck som en av flera metoder för att ta reda på vilket djur som orsakat skador på exempelvis tamboskap och hundar. I en tidigare intervju med Jaktjournalen berättar han att avståndet mellan hörntänderna på en ungvarg är ungefär runt 40 millimeter.

Senast i november besiktade han en dvärgpudel och konstaterade att den inte blivit dödad av varg, bland annat på grund av av bitmärkena. Svensk Jakt skrev om händelsen.

– Att mäta tandavtrycket är en av flera parametrar vi använder. Jag som besiktningsman i Dalarnas län uttalar mig inte om andra läns bedömningar och arbete, säger han.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼