Återigen närgångna vargar i Slettås – skyddsjakt begärd

Kommunordföranden i norska Trysil vill ha nytt tillstånd att skjuta närgångna vargar i Slettåsreviret.

Slettåsreviret, som ligger innanför den så kallade vargzonen, är känt som ett problemrevir. Bild: Google maps och Gettyimages, montage

Under årens lopp har det varit problem med närgångna vargar i Slettåsreviret. I vintras fälldes två vargar i licensjakten, men nu har det dykt nya vargar som är närgångna.

Jaktjournalen har tidigare berättat om de två vargar som var extremt närgångna och ställde till stora problem strax norr och söder om Stockholm 2017. De kom från Slettåsreviret och avlivades i skyddsjakt.

Vargforskare Olof Liberg uteslöt inte att vargarna lärt sig ett närgånget beteende i sitt hemrevir.

Skriver till fylkesmannen

Trysils kommun meddelar på sin hemsida att kommunens ordförande Erik Sletten, Senterpartiet, skriver till fylkesmannen, motsvarande länsstyrelsen, och vill att vargarna skjuts. I ansökningen bifogas bland annat en bild på en varg som ligger på en gårdsplan bara 400 meter från Slettås centrum.

När den gångna vinterns licensjakt i området överklagades slog Miljödepartementet fast att jakten skulle genomföras, eftersom det inte fanns några andra metoder som bedömdes verkningsfulla. Departementet konstaterade också att jakten inte hotade vargstammen.

”Långvarigt vargproblem”

Kommunordförande Erik Sletten framhåller att syftet med vinterns jakt var att få bort alla vargarna i Slettåsreviret.

Att nya närgångna vargar nu dykt upp hotar djurhållningen på gårdarna i området, menar Sletten.

– Slettås befolkning har ett långvarigt vargproblem bakom sig, vilket endast löstes tillfälligt under vinterns licensiering. Det är viktigt att syftet med årets licensjakt följs upp och att vi undviker en ny etablering av vargar i området, skriver kommunordföranden till fylkesmannen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Backgårdens Ammi laddad med jakt och skönhet

Fyraåriga gråhundstiken SE J(LÖ)CH SUCH Backgårdens Ammi fick bästa tänkbara start i livet när Bertil Sandin, Sandared, valde henne vid åtta veckors ålder. Före två års ålder presterade hon tre höga jaktprovsettor och med fin exteriör blev hon också snabbt utställningschampion.

Vi testar CZ 457 Lux

CZ presenterar en intressant utveckling från CZ 455 med flera förbättringar och bibehållet pipbytessystem!

Viltfärsgryta med heta korvar

4 pers 35 min 2 kryddiga korvar, t ex chorizo 400 g viltfärs rapsolja till stekning 1 stor gul lök 4 vitlöksklyftor 10 brysselkål, ca 200 g 150 g färska champinjoner 1 dl vitt vin 1 msk tomatpuré 3 dl kalvbuljong 2 dl grädde ca 1 tsk majsstärkelse salt och peppar 1 dl hackad persilja

Se när Fredrik fäller björnen

I går var Fredrik Johansson, Örnsköldsvik, i skogarna utanför Åsele och jagade björn. Efter ett par timmar kom jämthunden Dogge med björnen rätt på Fredrik som kunde skjuta den när den passerade vägen. På Fredriks gevär fanns dessutom en filmkamera monterad.

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.
ANNONS ▼

Annonser