Återigen närgångna vargar i Slettås – skyddsjakt begärd

Kommunordföranden i norska Trysil vill ha nytt tillstånd att skjuta närgångna vargar i Slettåsreviret.

Slettåsreviret, som ligger innanför den så kallade vargzonen, är känt som ett problemrevir. Bild: Google maps och Gettyimages, montage

Under årens lopp har det varit problem med närgångna vargar i Slettåsreviret. I vintras fälldes två vargar i licensjakten, men nu har det dykt nya vargar som är närgångna.

Jaktjournalen har tidigare berättat om de två vargar som var extremt närgångna och ställde till stora problem strax norr och söder om Stockholm 2017. De kom från Slettåsreviret och avlivades i skyddsjakt.

Vargforskare Olof Liberg uteslöt inte att vargarna lärt sig ett närgånget beteende i sitt hemrevir.

Skriver till fylkesmannen

Trysils kommun meddelar på sin hemsida att kommunens ordförande Erik Sletten, Senterpartiet, skriver till fylkesmannen, motsvarande länsstyrelsen, och vill att vargarna skjuts. I ansökningen bifogas bland annat en bild på en varg som ligger på en gårdsplan bara 400 meter från Slettås centrum.

När den gångna vinterns licensjakt i området överklagades slog Miljödepartementet fast att jakten skulle genomföras, eftersom det inte fanns några andra metoder som bedömdes verkningsfulla. Departementet konstaterade också att jakten inte hotade vargstammen.

”Långvarigt vargproblem”

Kommunordförande Erik Sletten framhåller att syftet med vinterns jakt var att få bort alla vargarna i Slettåsreviret.

Att nya närgångna vargar nu dykt upp hotar djurhållningen på gårdarna i området, menar Sletten.

– Slettås befolkning har ett långvarigt vargproblem bakom sig, vilket endast löstes tillfälligt under vinterns licensiering. Det är viktigt att syftet med årets licensjakt följs upp och att vi undviker en ny etablering av vargar i området, skriver kommunordföranden till fylkesmannen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så uppskattar du älgens vikt – utan att väga hela kroppen

Vad väger älgen? En fråga som är mycket vanlig när jägarna transporterat den fällda älgen till slakteriet och slakten ska starta. Eftersom älgen ska hänga för mörning före styckning kan det vara svårt att väga hela älgen. Men det finns knep för att uppskatta vikten utan att väga hela älgen.

Reidar sköt sitt livs älg

Reidar Hansen sköt sitt livs älg i lördags. – Jag lämnade korven på elden och sprang efter hund och älg, berättar Reidar och skrattar högt.
ANNONS ▼

Annonser