Återigen närgångna vargar i Slettås – skyddsjakt begärd

Kommunordföranden i norska Trysil vill ha nytt tillstånd att skjuta närgångna vargar i Slettåsreviret.

Slettåsreviret, som ligger innanför den så kallade vargzonen, är känt som ett problemrevir. Bild: Google maps och Gettyimages, montage

Under årens lopp har det varit problem med närgångna vargar i Slettåsreviret. I vintras fälldes två vargar i licensjakten, men nu har det dykt nya vargar som är närgångna.

Jaktjournalen har tidigare berättat om de två vargar som var extremt närgångna och ställde till stora problem strax norr och söder om Stockholm 2017. De kom från Slettåsreviret och avlivades i skyddsjakt.

Vargforskare Olof Liberg uteslöt inte att vargarna lärt sig ett närgånget beteende i sitt hemrevir.

Skriver till fylkesmannen

Trysils kommun meddelar på sin hemsida att kommunens ordförande Erik Sletten, Senterpartiet, skriver till fylkesmannen, motsvarande länsstyrelsen, och vill att vargarna skjuts. I ansökningen bifogas bland annat en bild på en varg som ligger på en gårdsplan bara 400 meter från Slettås centrum.

När den gångna vinterns licensjakt i området överklagades slog Miljödepartementet fast att jakten skulle genomföras, eftersom det inte fanns några andra metoder som bedömdes verkningsfulla. Departementet konstaterade också att jakten inte hotade vargstammen.

”Långvarigt vargproblem”

Kommunordförande Erik Sletten framhåller att syftet med vinterns jakt var att få bort alla vargarna i Slettåsreviret.

Att nya närgångna vargar nu dykt upp hotar djurhållningen på gårdarna i området, menar Sletten.

– Slettås befolkning har ett långvarigt vargproblem bakom sig, vilket endast löstes tillfälligt under vinterns licensiering. Det är viktigt att syftet med årets licensjakt följs upp och att vi undviker en ny etablering av vargar i området, skriver kommunordföranden till fylkesmannen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼