Annons
Älghundsträningen höll på att kosta Bert livet - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan olycka
Bert Eriksson och jämten Zacko på platsen där olyckan inträffade. Foto: Mikael Moilanen
Älghundsträningen höll på att kosta Bert livet

Bert Eriksson gav sig ut på cykelträningen med jämthunden och körde omkull i en våldsam krasch. Han förlorade medvetandet och hittades liggande mitt på vägen.
- Det är inte första gången jag kör omkull under hundträning - att man aldrig lär sig, säger Bert till Jaktjournalen.

Bert Eriksson är 69 år och en kändis i jägarkretsar i framförallt Dalarna. Han har jagat sedan barnsben, varit framgångsrik i tävlingssammanhang på jaktskyttebanorna och arbetar som naturbevakare och besiktningsman på länsstyrelsen i Dalarna.

Det har gått ganska precis två veckor sedan och nu är Bert och jämhunden Zacko tillbaka på platsen där Bert kunde ha slutat sina dagar.

Blodpölen

Bert är fortfarande märkt i ansiktet efter olyckan som inträffade för två veckor sedan.

Zacko nosar intensivt på en punkt mitt i vägen.

– Där var nog blodpölen efter mig, säger Bert och fortsätter:

– Det var vid sjutiden en kväll och jag tog cykeln och yngste jämten, Zacko, för en cykeltur. Vi hann bara 500 meter hemifrån.

Ned mot Långshyttan i Södra Dalarna är det asfaltsväg och kraftigt utförslut. Zacko var naturligtvis på hugget och när bakhjulet låste sig på cykeln – Bert hade missat att dra fast bromsstaget ordentligt i hjulet när han lagade en punktering – var kraschen ett faktum.

Hittades på vägen

– Hunden drog väl och jag skulle försöka hålla mig på vägen med bara en hand på styret. Jag minns ingenting av själva olyckan, men jag måste ha flugit över styret och landat på huvudet, berättar Bert.

Han slogs medvetslös och blev liggande mitt på vägen. Två kvinnor från en närbelägen granngård hittade honom intrasslad i cykeln och med en kraftig blödning från huvudet.

– Jag fick en fraktur i skallen, slog av näsbenet mellan ögonen och har slagit av revben och fått ordentliga smällar över ena armen och axeln. Jag höll fast i hundkopplet och har djävligt ont i tummen – för Zacko drog säkert och ville iväg, berättar Bert.

En selfie från sjuksängen

Fraktur i huvudet

Det blev ambulansfärd till sjukhuset och där låg han i en vecka. Det konstaterades att olyckan inte medfört någon blödning på hjärnan, men hålet i skallbenet ökade risken för infektioner i huvudet och därför satte läkarna in rejäla antibiotikakurer.

Bert har alltid hållit sig i form, styrke- och konditionstränat och gått med hund på älgjakterna. Cykelhjälm har han tyckt är lite larvigt. Men det har han ändrat uppfattning om nu.

– Hade jag haft hjälm hade jag klarat huvudet. Jag har blivit omkulldragen av hundar förr när jag cyklat – det är märkligt att man inte lär sig, säger Bert.

Två cykelhjälmar

Nu har han i alla fall dubbla uppsättningar av cykelhjälmar. En köpte han själv – och en har arbetskompisarna på länsstyrelsen i Dalarna samlat ihop till.

Men för första gången på drygt 50 år missade Berg älgjaktspremiären i år. Han har assisterat äldste sonen och hjälpt honom att få tag i hunden, att skjuta eller gå i skogen klarar han inte ännu.

– Flera andra jägare har köpt cykelhjälmar efter att de hört vad som hände. Det hade kunnat ta slut för mig, konstaterar Bert.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!