Åklagaren om död varg: ”Har inte hittat den ännu”

Malmö (JJ) Åklagare Lars Magnusson försöker bevisa att Karl Hedin befann sig på jaktmarken i 40 minuter, sköt en varg och sedan åkte och åt lunch. – Jag har inte hittat den ännu, säger åklagaren om den döda varg han letar efter.

Åklagaren letar efter den varg han anklagar Karl Hedin för att ha skjutit. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen har berättat att Karl Hedin och hans försvarare, advokat Sven Severin, överklagar att Karl Hedin är häktad misstänkt för illegal vargjakt.

I överklagandet till Svea Hovrätt framkommer att Karl Hedin åkte till jaktmarken efter att en jaktkompis ringt och berättat att han hört ylande vargar.

Karl Hedin, som skulle leda en intern representationsjakt påföljande dag, oroade sig för jakthundarnas säkerhet och åkte därför ut till jaktmarken för att leta spår eller spillning.

Lunch och sedan fikabröd

Han var på jaktmarken 40 minuter och fann inga spår. Då åkte han och åt lunch på en restaurang i Fagersta. Sedan for han vidare till ICA och köpte fikabröd innan det var dags för ett möte.

Det var den 26 oktober och polisen avlyssnade då Karl Hedins telefon. Åklagare Lars Magnussom vill inte berätta när avlyssningen av Hedin inleddes.

– Det är en uppgift som är hemlig, och det är en ingen uppgift som jag tänker prata med en journalist om. Men Hedin kommer att få reda på det, hur länge han varit avlyssnad, säger Lars Magnusson till Jaktjournalen.

”Får man ett skottläge…”

Polis och åklagare ifrågasätter inte Hedins uppgifter om hur länge han var på jaktmarken den 26 oktober.

För en utomstående betraktare, med jakligt bakgrund, ter det sig märkligt att de skulle hinna skjuta en varg på 40 minuter. Hur tänker du dig att brottet gått till?

– Jag tänker inte att Hedin har lockat till sig vargen. Jag tänker mer att det har jagats en varg. Får man ett skottläge så behöver Hedin, som en van jägare, inte speciellt lång tid på sig för att avlossa ett välriktat skott, svarar Lars Magnusson.

Misstankarna bygger på Hedins samtal med sin syster, där Hedin enligt sin försvarare skämtsamt ska ha sagt exempelvis ”gråben” och att han varit ute med ett ”gäng”.

Ingen död varg

Finns det några andra bevis?

– Det som står där är inte hela samtalet. Ja, det finns andra bevis, indicier, svarar Lars Magnusson.

Finns det några faktiska bevis?

– Nej.

Ingen död varg?

– Jag utgår ifrån att det förekommit en död varg det datumet. Men jag har inte hittat den – ännu, säger Lars Magnusson.

På förmiddagen publicerade Jaktjournalen både skriven text och webbradio där Hedins advokat, Sven Severin, riktar skarp kritik mot telefonavlyssningen. Han anser att den gjorts olagligt. Det tillbakavisas av Lars Magnusson.

– Jag lägger fram det jag anser är själig misstanke, vars straffvärde är över två år. Jag lägger fram min sak och sedan är det upp till tingsrätten att avgöra om den håller med mig. Uppenbarligen har de hållit med mig i det här fallet, säger Lars Magnusson.

Nu ska Hovrätten avgöra om Hedin ska vara fortsatt häktad eller om han ska friges.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser