Åklagaren om död varg: ”Har inte hittat den ännu”

Malmö (JJ) Åklagare Lars Magnusson försöker bevisa att Karl Hedin befann sig på jaktmarken i 40 minuter, sköt en varg och sedan åkte och åt lunch. – Jag har inte hittat den ännu, säger åklagaren om den döda varg han letar efter.

Åklagaren letar efter den varg han anklagar Karl Hedin för att ha skjutit. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen har berättat att Karl Hedin och hans försvarare, advokat Sven Severin, överklagar att Karl Hedin är häktad misstänkt för illegal vargjakt.

I överklagandet till Svea Hovrätt framkommer att Karl Hedin åkte till jaktmarken efter att en jaktkompis ringt och berättat att han hört ylande vargar.

Karl Hedin, som skulle leda en intern representationsjakt påföljande dag, oroade sig för jakthundarnas säkerhet och åkte därför ut till jaktmarken för att leta spår eller spillning.

Lunch och sedan fikabröd

Han var på jaktmarken 40 minuter och fann inga spår. Då åkte han och åt lunch på en restaurang i Fagersta. Sedan for han vidare till ICA och köpte fikabröd innan det var dags för ett möte.

Det var den 26 oktober och polisen avlyssnade då Karl Hedins telefon. Åklagare Lars Magnussom vill inte berätta när avlyssningen av Hedin inleddes.

– Det är en uppgift som är hemlig, och det är en ingen uppgift som jag tänker prata med en journalist om. Men Hedin kommer att få reda på det, hur länge han varit avlyssnad, säger Lars Magnusson till Jaktjournalen.

”Får man ett skottläge…”

Polis och åklagare ifrågasätter inte Hedins uppgifter om hur länge han var på jaktmarken den 26 oktober.

För en utomstående betraktare, med jakligt bakgrund, ter det sig märkligt att de skulle hinna skjuta en varg på 40 minuter. Hur tänker du dig att brottet gått till?

– Jag tänker inte att Hedin har lockat till sig vargen. Jag tänker mer att det har jagats en varg. Får man ett skottläge så behöver Hedin, som en van jägare, inte speciellt lång tid på sig för att avlossa ett välriktat skott, svarar Lars Magnusson.

Misstankarna bygger på Hedins samtal med sin syster, där Hedin enligt sin försvarare skämtsamt ska ha sagt exempelvis ”gråben” och att han varit ute med ett ”gäng”.

Ingen död varg

Finns det några andra bevis?

– Det som står där är inte hela samtalet. Ja, det finns andra bevis, indicier, svarar Lars Magnusson.

Finns det några faktiska bevis?

– Nej.

Ingen död varg?

– Jag utgår ifrån att det förekommit en död varg det datumet. Men jag har inte hittat den – ännu, säger Lars Magnusson.

På förmiddagen publicerade Jaktjournalen både skriven text och webbradio där Hedins advokat, Sven Severin, riktar skarp kritik mot telefonavlyssningen. Han anser att den gjorts olagligt. Det tillbakavisas av Lars Magnusson.

– Jag lägger fram det jag anser är själig misstanke, vars straffvärde är över två år. Jag lägger fram min sak och sedan är det upp till tingsrätten att avgöra om den håller med mig. Uppenbarligen har de hållit med mig i det här fallet, säger Lars Magnusson.

Nu ska Hovrätten avgöra om Hedin ska vara fortsatt häktad eller om han ska friges.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼