Annons
81 björnar fällda hittills i vårens skyddsjakter - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan skyddsjakt
Hittills i år har 81 björnar fällts under skyddsjakt.
81 björnar fällda hittills i vårens skyddsjakter

Den vårliga skyddsjakten på björn i renskötsellänen fortsätter att ligga på en hög nivå. Hittills i vår har 81 björnar skjutits efter beslut av länsstyrelserna.


Så här fördelar sig skyddsjakterna i länen som har renskötsel (inom parentes fjolårets siffror):

 • Norrbotten: 47 (60)
 • Västerbotten: 10 (43)
 • Jämtland: 22 (39)
 • Västernorrland: 0 (0)
 • Dalarna: 2 (0)
 • Gävleborg: 0 (1)

Vi har via mejl frågat länsstyrelsens handläggare i de berörda länen hur prognosen för den närmaste tiden ser ut.


”I skogslandet är snösäsongen snart över vilket innebär begränsade möjligheter att dokumentera förekomst av björn i renhjorden. Sannolikt kan det fortfarande komma in ansökningar från några fjällsamebyar men peaken på ansökningarna var ca en vecka sedan”, skriver Anna Danell Savela i Norrbotten.


Michael Schneider i Västerbotten svarar att det sannolikt inte blir fler skyddsjakter i år. Snön försvinner snabbt och det finns redan en del barmark i renarnas kalvningsland, konstaterar Michael Schneider.

”Ingen prognos”


”Vi har ingen prognos för den närmaste månaden men om våren kommer snabbt kommer ansökningarna om skyddsjakt att ebba ut i takt med att snön försvinner i fjällen”, skriver Emma Z Andersson, handläggare vid länsstyrelsen i Jämtland, till Jaktjournalen.

I Västernorrland beviljades i år en skyddsjakt på björn, men ingen björn har fällts. Inte heller 2020 fälldes någon björn i skyddsjakt. Däremot avlivades en björn efter beslut av polisen enligt paragraf 40c jaktförordningen, rovdjur avlivat av djurskyddsskäl.

I Dalarnas län har i år två björnar fällts under skyddsjakt, endast en ansökan inkom. 2020 var siffran noll. Beslut om licensjakt på björn väntas i juni.

”Tilldelningen offentliggörs i samband med att beslutet fattas. Jag kan inte säga med säkerhet när beslutet kommer fattas, men vi har som mål att det ska vara klart innan midsommar”, skriver Marie Edvall, rovdjurshandläggare, länsstyrelsen i dalarna.

I Gävleborg harfälldes en björn i fjol under skyddsjakt. Inga björnar har fällts i år.”

Det är jättesvårt att säga hur det kommer se ut närmaste månaden. Vi har fått in två skyddsjaktsansökningar, varav en inkom nyss, så den har inte hunnit börja handläggas. Den andra ansökan har det inte fattats något beslut om ännu.” skriver Marielle Cambronero, handläggare, enheten för vilt.

Mikael Moilanen
Josefine Julén

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!