Jaktnyheter

20 harar får skjutas i skyddsjakt på Gotland

Hararna har förstört uppemot en hektar sparrisodling och nu blir det skyddsjakt. Foto: Gettyimages, montage
En sparrisodlare på Gotland får skjuta 20 harar enligt beslut av länsstyrelsen. Hararna har hittills totalförstört mellan en halv och en hektar odlingar.
Sparrisodlaren har berättat för länsstyrelsen att han ser ett tiotal harar dagligen i sina odlingar. Han har kört runt med fyrhjuling och försökt skrämma hararna med skott i luften och hundar, men skrämselåtgärderna funkar inte. Länsstyrelsen tillstyrker skyddsjakt på 20 harar men har en rad krav på hur jakten genomförs.

Avliva harungar

Bland annat måste skyddsjägarna söka upp och avliva harungar, om det visar sig att de råkat skjuta en hona. Länsstyrelsen skriver också att max två till tre harar bör skjutas vid varje jakttillfälle, för att uppnå maximal skrämseleffekt. ”Slutligen anser Länsstyrelsen att ni under kommande ordinarie jakt bör lägga ett hårdare jakttryck på hare runtom skadedrabbade områden. Detta för att behovet av skyddsjakt ska minska framöver, vilket är önskvärt då risken för onödigt lidande minskar under ordinarie jakttid”, skriver länsstyrelsen på Gotland i sitt beslut. Jakten får pågår till den 31 augusti.