14 får döda efter vargattack i Östergötland

14 får har dödats vid en vargattack som upptäcktes på en gård i Östergötland på lördagen. – Det är problematiskt om vargarna i reviret börjar ge sig på får. Vi har en gård med 600 får i närheten av attacken, berättar Daniel Hellqvist vid länsstyrelsen.

Vargattcken inträffade vid Gärtsjön söder om Hällestad. Bild: Hitta.se och arkibild, montage

Attacken inträffade vid Gärtsjön, väster om Finspång och söder om Hällestad.

– Vi hittade elva döda får i hagen. Tre var så illa däran att de fick avlivas, berättar länsstyrelsens besiktningsman och spårare, Daniel Hellqvist.

Det så kallade Långbogenreviret har funnits ett par år och har sitt centrum i Finspångs kommun. I vintras hittade man inga spår efter vargvalpar.

– Vi vet inte om de kan ha fått valpar i våras, säger Daniel Hellqvist.

Djurägaren hade 17 får i hagen. De tre som överlevde attacken har flyttats från området.

Bekymrad

– Beteshagen är svår att stängsla ned mot vattnet och jag tror att vargarna kan ha kommit in från sjösidan, säger Daniel Hellqvist.

I övrigt är stängslet fyrtrådigt och Hellqvist bedömer det som ett bra staket, även om det inte är klassat som rovdjursavvisande.

Han är bekymrad över om vargarna börjar specialisera sig på får.

– Det är många fårgårdar i närheten – bland annat en gård med 600 djur. Där är en hel del av stängslen rovdjursavvisande, men naturligtvis går det inte att ha de bästa stängslen överallt med en så stor djurbesättning, säger Daniel Hellqvist.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Backgårdens Ammi laddad med jakt och skönhet

Fyraåriga gråhundstiken SE J(LÖ)CH SUCH Backgårdens Ammi fick bästa tänkbara start i livet när Bertil Sandin, Sandared, valde henne vid åtta veckors ålder. Före två års ålder presterade hon tre höga jaktprovsettor och med fin exteriör blev hon också snabbt utställningschampion.

Vi testar CZ 457 Lux

CZ presenterar en intressant utveckling från CZ 455 med flera förbättringar och bibehållet pipbytessystem!

Viltfärsgryta med heta korvar

4 pers 35 min 2 kryddiga korvar, t ex chorizo 400 g viltfärs rapsolja till stekning 1 stor gul lök 4 vitlöksklyftor 10 brysselkål, ca 200 g 150 g färska champinjoner 1 dl vitt vin 1 msk tomatpuré 3 dl kalvbuljong 2 dl grädde ca 1 tsk majsstärkelse salt och peppar 1 dl hackad persilja

Se när Fredrik fäller björnen

I går var Fredrik Johansson, Örnsköldsvik, i skogarna utanför Åsele och jagade björn. Efter ett par timmar kom jämthunden Dogge med björnen rätt på Fredrik som kunde skjuta den när den passerade vägen. På Fredriks gevär fanns dessutom en filmkamera monterad.

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.
ANNONS ▼

Annonser