111 björnar fällda i skyddsjakter i norr

Nu har 111 björnar fällts i vårens skyddsjakter i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Och fler kan det bli.

111 björnar hittills avlivade i skyddsjakter i vår i de tre nordligaste länen. Foto: Gettyimages

I Norrbotten har 41 björnar avlivats på grund av störningar i renskötseln, berättar Piteåtidningen i sin pappersupplaga.

– Vi är uppe i 39 björnar avlivade i skyddsjakt, meddelar Michael Schneider, rovdjursansvarig tjänsteman vid länsstyrelsen i Västerbotten.

I Jämtland är siffran 31.

– Det är svårt att säga om det blir ännu fler. Det ligger fortfarande jättemycket snö kvar i fjällen, säger Moa Walldén, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Snötäcket gör att renarna inte kan gå upp i fjällen utan håller sig kvar i skogslandskapet, där björnarna vaknar.

Erfarne björnjägaren Lars Wäppling har i Jaktjournalen lagt fram sin idé om hur björnarna i stället kan jagas i licensjakt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼