111 björnar fällda i skyddsjakter i norr

Nu har 111 björnar fällts i vårens skyddsjakter i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Och fler kan det bli.

111 björnar hittills avlivade i skyddsjakter i vår i de tre nordligaste länen. Foto: Gettyimages

I Norrbotten har 41 björnar avlivats på grund av störningar i renskötseln, berättar Piteåtidningen i sin pappersupplaga.

– Vi är uppe i 39 björnar avlivade i skyddsjakt, meddelar Michael Schneider, rovdjursansvarig tjänsteman vid länsstyrelsen i Västerbotten.

I Jämtland är siffran 31.

– Det är svårt att säga om det blir ännu fler. Det ligger fortfarande jättemycket snö kvar i fjällen, säger Moa Walldén, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Snötäcket gör att renarna inte kan gå upp i fjällen utan håller sig kvar i skogslandskapet, där björnarna vaknar.

Erfarne björnjägaren Lars Wäppling har i Jaktjournalen lagt fram sin idé om hur björnarna i stället kan jagas i licensjakt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼