Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Marie-Louise Kraft var domare i den målet där den kontroversiella domen om Benelli MR1 avkunnades. Foto: Istock och Kammarrätten Göteborg, fotomontage

Häromdagen kom domen där Kammarrätten i Göteborg slår fast att halvautomatiska kulgeväret Benelli MR1 inte är lämpligt för jakt.

Läs Jaktjournalens artikel om domen här.

Argumenten är att vapnet kan laddas med ”militär ammunition” och att det går att sätta i större magasin.

Om domen står sig och blir prejudicerande riskerar både halvautomater och andra typer av kulgevär att förbjudas.

Beskeden från Kammarrätten i Göteborg möts av skarp kritik från jägare och skyttar, inte minst på Facebook. Detta eftersom många jaktgevär kan laddas med militär ammunition och kan förses med större magasin.

– Det finns ju möjlighet att överklaga domen och föra upp den till högre instans, eventuellt mot bakgrund av att det kan finnas ett prejudikatsintresse, säger domaren i målet, Marie-Louise Kraft i Jaktjournalens webbradio.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser