Armborstjägare vädrar morgonluft

Kungsbacka (JJ) Planerna på att få bågjakt tillåten i Sverige får armborstjägare att vädra morgonluft. – Vi skulle kunna falla under samma regelverk som bågjägarna, säger Gunter Wetzler, ordförande i Smålands armborstskyttar.

Armborstjägare hoppas att jaktmetoden blir tillåten i Sverige. Foto: Istock

Jaktjournalen har berättat att Svenska Jägareförbundet och Svenska Bågjägareförbundet snabbar på ett förslag om svensk bågjakt. Läs artikeln här.

Planen är att kring nyår få fram förslag på ett regelverk som kan föreslås Naturvårdsverket. Det handlar om allt från bågjägarexamen till vilka viltslag som ska vara tillåtna att fälla med båge.

Många utövare i USA och Kanada

– De kraftigaste armborsten kommer upp i över 200 joule i anslagskraft. De kraftigaste pilbågarna jag känner till når 130 joule, säger Gunter Wetzler.

Han berättar att jakt med armborst är tillåten i USA och Kanada, där det finns tiotusentals utövare.

– I Europa är det i vissa länder tillåtet med armbortsjakt i vilthägn, säger Gunter Wetzler.

Det finns filmer på Youtube som visar armborstskyttar som träffar ballonger på 200 meters avstånd. Men sådana avstånd är, precis som vid pilbågsjakt, orealistiska, menar Gunter Wetzler.

– Det tar över två sekunder även för de snabbaste pilarna att nå målet på 200 meter.

Max 40 meter

– Skjutavståndet är max 40 meter och man måste veta det exakta avståndet, med en marginal på två tre meter, till viltet. Det löser man med avståndsmätare eller genom att man exempelvis anlagt en åtel och mätt upp avståndet i förväg, säger Gunter Wetzler.

Man behöver känna till det exakta avståndet eftersom även de snabbaste pilarna sjunker uppemot 20 centimeter på 40 meters avstånd.

Det går att fälla så stora djur som älg med armborst, men Gunter Wetzler tänker sig att allt utom älg och de stora rovdjuren ska kunna jagas i Sverige.

– Om man beslutar om bågjakt i Sverige är det naturligt att armborstjägare faller under samma regelverk, säger Gunter Wetzler.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser