Armborstjägare vädrar morgonluft

Kungsbacka (JJ) Planerna på att få bågjakt tillåten i Sverige får armborstjägare att vädra morgonluft. – Vi skulle kunna falla under samma regelverk som bågjägarna, säger Gunter Wetzler, ordförande i Smålands armborstskyttar.

Armborstjägare hoppas att jaktmetoden blir tillåten i Sverige. Foto: Istock

Jaktjournalen har berättat att Svenska Jägareförbundet och Svenska Bågjägareförbundet snabbar på ett förslag om svensk bågjakt. Läs artikeln här.

Planen är att kring nyår få fram förslag på ett regelverk som kan föreslås Naturvårdsverket. Det handlar om allt från bågjägarexamen till vilka viltslag som ska vara tillåtna att fälla med båge.

Många utövare i USA och Kanada

– De kraftigaste armborsten kommer upp i över 200 joule i anslagskraft. De kraftigaste pilbågarna jag känner till når 130 joule, säger Gunter Wetzler.

Han berättar att jakt med armborst är tillåten i USA och Kanada, där det finns tiotusentals utövare.

– I Europa är det i vissa länder tillåtet med armbortsjakt i vilthägn, säger Gunter Wetzler.

Det finns filmer på Youtube som visar armborstskyttar som träffar ballonger på 200 meters avstånd. Men sådana avstånd är, precis som vid pilbågsjakt, orealistiska, menar Gunter Wetzler.

– Det tar över två sekunder även för de snabbaste pilarna att nå målet på 200 meter.

Max 40 meter

– Skjutavståndet är max 40 meter och man måste veta det exakta avståndet, med en marginal på två tre meter, till viltet. Det löser man med avståndsmätare eller genom att man exempelvis anlagt en åtel och mätt upp avståndet i förväg, säger Gunter Wetzler.

Man behöver känna till det exakta avståndet eftersom även de snabbaste pilarna sjunker uppemot 20 centimeter på 40 meters avstånd.

Det går att fälla så stora djur som älg med armborst, men Gunter Wetzler tänker sig att allt utom älg och de stora rovdjuren ska kunna jagas i Sverige.

– Om man beslutar om bågjakt i Sverige är det naturligt att armborstjägare faller under samma regelverk, säger Gunter Wetzler.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Annonser