Annons
Så stor är vargstammen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan varg
Vargstammen i Sverige har ökat, visar den senaste inventeringen. Foto: GettyImages
Så stor är vargstammen
Naturvårdsverket har sammanställt inventeringsunderlaget

Naturvårdsverket redovisar resultatet från inventeringsperioden 2020/2021. Populationen på skandinavisk nivå är nu ”relativt” stabil.

Resultatet är tydligt. Vargstammen i Sverige har ökat sedan förra vintern.

Vargstammen i Skandinavien baserats på antalet registrerade familjegrupper, revirmarkerande par och föryngringar, alltså revir med årsvalpar.

 Det totala antalet vargar i Skandinavien vintern 2020/21 beräknas till cirka 480 vargar, varav cirka 395 i Sverige. Förra vintern beräknades antalet vargar i Sverige till 365.

– Vinterns inventering visar på en viss ökning för andra säsongen i rad både i Sverige och i Skandinavien som helhet. Sett över lite längre tid kan man konstatera att populationen på skandinavisk nivå nu har varit relativt stabil de senaste fem åren, säger Andreas Zetterberg, chef för viltanalysenheten på Naturvårdsverket.”

Regionala skillnader

Merparten av familjegrupperna i Sverige är till numerären ”tämligen” jämnt fördela mellan Värmland, Dalarna, Gävleborg och Örebro, enligt Naturvårdsverket. Därefter följer Västmanland med något färre.

Skillnaderna i länens geografiska yta gör att antalet revir per ytenhet skiljer sig. I Värmland har antalet familjegrupper halverats sedan 2014/2015, men är ändå de län med flest revir.

Spridningen till södra Sverige fortsätter i år i form av revirmarkerande par i Skåne och Jönköpings län.

– Antalet vargar påverkar hur vargstammen förvaltas. Naturvårdsverket kommer inom kort meddela hur det blir med länsstyrelsernas beslutanderätt om licensjakt på varg, säger Carl-Johan Lindström, tf chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Inventeringen av varg pågår från 1 oktober till 31 mars

Vid inventeringar registrerar man familjegrupper, föryngringar och vargpar som hävdar revir. Övervakningen sker med hjälp av spårning på snö samt DNA-analyser från urin och spillning. Det totala antalet vargindivider i såväl revir som ensamma vandringsvargar beräknas därefter med hjälp av en omräkningsfaktor.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!