Jaktnyheter

Varg dödade hund – och gick sedan in i stallet

Den sexåriga chihuahuan hade för vana att ligga och sola inne på familjens gård. På tisdagen blev den ihjälbiten av en varg. Foto: Privat
Hedemora (JJ) En liten familjehund dödes på tisdagen av varg inne på en gårdsplan i Hedemora. Hunden togs cirka 15 meter utanför den öppna entrédörren till huset. Därefter sprang vargen iväg med sitt byte något hundratal meter innan den vände tillbaka till gården och gick in i familjens stall.
Länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson, ser allvarligt på händelsen. – Jag har informerat mina chefer, säger han. Kvinnan i familjen satt på övervåningen i huset vid tolvtiden på dagen när familjens stora hund plötsligt började agera extremt stressat.

Stora hunden jättestressad

– Den uppträdde jättekonstigt och skrek och var nästan aggressiv. Jag fick en känsla av att hon skulle kunna hugga mig. Hon sprang mot de låga fönster som vi har mot gården och jag tittade ut och sa åt hunden att det inte fanns någonting där, berättar kvinnan i familjen. Den stora hundens stress avtog inte utan hon uppträdde ytterst uppjagat. Kvinnan följde med hunden nedåt i trappen. Men där satt familjens katt som den stora hunden inte vågade passera. – När fick bort katten rusade den stora hunden i full fart ut på platsen där den lilla hunden blev tagen, 15 meter från vår öppna entrédörr. Där syntes det i gruset att det varit tumult, berättar kvinnan.

Vargen i stallet

Gården har tre bostadsbyggnader som står endast cirka 15 meter från varandra. Alldeles i närheten ligger stallet. – Jag började leta efter en lilla hunden och plötsligt kom vargen ut från stallet. Jag vet inte vad som flög i mig men jag sprang efter vargen och skrek allt vad jag orkade. Då lommade den iväg, berättar kvinnan. Vargen hade alltså dödat chihuahuan, sprungit iväg med den något hundratal meter och sedan återvänt till gården och gått in i stallet. När kvinnan jagade iväg vargen spårade familjens större hund upp den dödade chihuahuan.

Ingen tvekan – hunden vargdödad

Efteråt har kvinnan funderat på vilken farlig situation som kunde ha uppstått. – Vad hade hänt om jag gått in i stallet och den känt sig trängd. Det finns bara en dörr in och ut, säger kvinnan. Länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson, flådde den döda hunden och konstaterade att den var ihjälbiten med hugg över ryggen. – Det är ingen tvekan, den dödades av varg. Jag har mätt avståndet mellan huggtänderna på två ställen – den hade huggit om på hunden, berättar Bert Eriksson.

Synlig på gårdar

Det som gör historien extra allvarligt är att en ensam varg varit synlig på flera gårdar i grannskapet. Så sent som på måndagen passerade en varg cirka fem meter från två små barn som stod i dörröppningen till ett stall. – Ett av barnen tog upp en kvast och viftade och skrek och då lämnade vargen platsen, säger Bert Eriksson. Han har aldrig tidigare upplevt att vargar jagat så ogenerat inne i bebyggelse, till och med gått in i stall mitt på dagen. Gården där hunden dödades på tisdagen ligger inte långt från den gård där ett tiotal får dödades någon vecka in i maj. Också då såg förbipasserande människor en ensam varg. Fårgården ligger drygt en mil fågelvägen från platsen där chihuahuan blev tagen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21