Jägaren körde bil påverkad av alkohol och hade ett jaktvapen i bilen. Foto: Josefine Julén

Jägare körde rattfull – får tillbaka sina vapen

En jägare i 50-årsåldern stoppades när han körde bil påverkad av alkohol. I baksätet på bilen låg dessutom hans jaktvapen. Men det handlar om en engångsföreteelse och förvaltningsrätten har nu upphävt Polismyndighetens beslut om att återkalla hans vapenlicenser.

"}}

Det var i somras som polisen stoppade honom mitt i natten när han hade ett antal mil planerade, för att följande dag vara med ett jaktlag och övningsskjuta på annan ort än sin hemort.

Jägaren var inte nykter. Han hade 0,56 promille alkohol i blodet och dömdes i höstas för rattfylleri av normalgraden, till 60 dagsböter ’a 310 kronor.

I baksätet på bilens låg hans jaktvapen i ett fodral. Vapnets vitala del var avlägsnad och placerad på annat ställe.

Med anledning av domen beslutade polisen att återkalla hans vapenlicenser. Ett beslut som jägaren överklagade till förvaltningsrätten i Göteborg.

Engångsföreteelse

Han uppger för rätten att han vid tidpunkten för rattfylleri visade brist i både laglydnad och omdöme, men att det handlar om en engångsföreteelse som han ångrar och känner stor skam över. Under 30-40 år han jagar och haft körkort har han tills denna händelse aldrig begått olagliga handlingar eller varit inblandad i några incidenter. Han har aldrig tidigare druckit alkohol i samband med bilkörning, arbete eller jakt, och menar att han är känd som skötsam och pålitlig.

Jakten är hans liv och han har flera jakthundar. Körkortet har han fått tillbaka efter att en läkarundersökning kunnat visa att han inte har problem med alkohol eller droger.

Lämplighetskrav

Mannen upprepar att det inte finns något försvar för hans handling, men att det rör sig om en engångsföreteelse.

Vid återkallelse av vapenlicenser är det upp till Polismyndigheten att den enskilde inte längre uppfyller lämplighetskraven. Med anledning av att detta är det enda brott som jägaren dömts för, anser inte förvaltningsrätten att polisen visat att mannen är olämplig. Rätten upphäver därmed Polismyndighetens beslut.