Utdelning igen i Norge för foxhounden Einar | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan american foxhound
Ytterligare en varg fälldes tack vare den svenska american foxhounden Einar som är utlånad till norska skyddsjägare på sommaren. Foto: Privat.
Utdelning igen i Norge för foxhounden Einar
I förmiddags kunde ytterligare en skadegörande varg fällas under skyddsjakt för den inhyrda svenska stövaren Einar. Vargen sköts strax söder om Elverum.
Simen Steigen, Alvdal som har hand om stövaren som heter Einar berättar att han blev inringd natten till torsdag från ett skyddsjaktslag 20 mil söderut men tackade nej eftersom både han och hunden var slitna efter onsdagens lyckade skyddsjakt på varg. – Men så ringer de igen tidigt på morgonen. Då hade deras hundar tappat bort vargen som dessutom vid det här laget var påskjuten. Simen åkte dit och spårade inledningsvis med Einar i lina den sista biten där de andra hundarna sprang innan de kopplades. Jägarna var osäkra på om hundarna hade med sig vargen eftersom de inte skällde den sista biten. – Men så kom jag och hunden över en väg och det syntes tydligt att han hade ett spår och här hade inte de andra hundarna varit. Jag kopplade lös och 400-500 meter in blev det ståndskall. Eftersom det rörde sig om en större varghanne som fått även erfarna hundar att vika ner sig tidigare på skyddsjakten släpptes ytterligare två hundar på. Vargen gick loss och det blev åter drev. När den gick över en väg kunde den fällas. – Jag uppskattar att den vägde över 45 kilo i varje fall. Det var en stor hanne, säger Simen. American foxhounden Einar har vid det här laget gjort många värdefulla insatser på skyddsjakter och Simen är mycket nöjd med att hans skyddsjaktlag har möjligheten att disponera hunden på somrarna. – Det enda jobbiga är att Einar är 9-10 år. Jag hade önskat att han var tre. Det finns inte så många sådana här hundar, säger han. Varghannen sköts i ett område strax söder om Elverum där flera vargar observerats. I två-tre veckor har skyddsjakten pågått.  

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!