Tierpsvargen obducerad – här är protokollet

På onsdagen obducerades vargen som skapade dramatik i Tierp på tisdagen och avlivades av polisen. Vargen hade lägre fettreserver än normalt och en förmodad bettskada från ett annat djur, skriver veterinären på SVA.

Vid 16-tiden på onsdagen var obduktionen klar och protokollet skrivet. Foto: Gete Hestvik/SVA

Vargen filmades när den attackerade ett rådjur på en villatomt i Tierp. Polisen beslutade om avlivning eftersom vargen inte lämnade bebyggelsen, trots att det var mycket folk i området och man försökte skrämma bort den.

Så här skriver Gete Hestvik, som obducerade vargen på Statens veterinärmedicinska anstalt på onsdagen:

”Vargen som avlivades i Tierp var en vuxen hane som hade något mindre fettreserver än normalt, hullet var således något under medelgott.

Vargen var skjuten genom brösthålans främre del, från vänster till höger sida, och kulan hade skadat lungan och slitit sönder kärl vilket orsakat en snabb död genom förblödning.

Ytlig inflammation

Vargen hade ett flertal hudskador, alla var minst några dagar gamla. En skada sågs på vänster framben med hål i huden både på benets in- och utsida strax nedanför armbågen.

En något kraftigare skada med två hål i huden, varav det största mätte cirka 30 millimeter, fanns på vänster lårs insida. Till skillnad från övriga hudskador fanns här även en ytlig inflammation i underliggande muskulatur.

Mindre, ytliga hudsår fanns även på höger lårs utsida, strax ovanför höger has och under ögat. Tvärs över nosspegeln fanns ett kraftigare skär/slitsår. Ett mindre skärsår sågs även i en trampdyna på höger bakben.

Biten av annat djur?

Orsaken till skadorna i huden kan inte fastställas, men skadorna på vänster framben, som var lokaliserade på både in- och utsida av benet, visar att det kan vara orsakat av bett från ett annat djur.

Vargen hade även en äldre och helt avläkt fraktur på två revben på vänster sida. I dagsläget besvärade inte denna skada vargen, men när frakturen var färsk har den orsakat smärta, vilket kan vara orsaken till att hullet inte var fullgott.

En testikel i bukhålan

Vänster testikel var belägen i bukhålan medan den högra var normalt nedvandrad i pungen. I magsäcken fanns benrester från en tidigare måltid samt en mycket liten mängd pälshår från hjortdjur, skriver Gete Hestvik på SVA.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser