Tierpsvargen obducerad – här är protokollet

På onsdagen obducerades vargen som skapade dramatik i Tierp på tisdagen och avlivades av polisen. Vargen hade lägre fettreserver än normalt och en förmodad bettskada från ett annat djur, skriver veterinären på SVA.

Vid 16-tiden på onsdagen var obduktionen klar och protokollet skrivet. Foto: Gete Hestvik/SVA

Vargen filmades när den attackerade ett rådjur på en villatomt i Tierp. Polisen beslutade om avlivning eftersom vargen inte lämnade bebyggelsen, trots att det var mycket folk i området och man försökte skrämma bort den.

Så här skriver Gete Hestvik, som obducerade vargen på Statens veterinärmedicinska anstalt på onsdagen:

”Vargen som avlivades i Tierp var en vuxen hane som hade något mindre fettreserver än normalt, hullet var således något under medelgott.

Vargen var skjuten genom brösthålans främre del, från vänster till höger sida, och kulan hade skadat lungan och slitit sönder kärl vilket orsakat en snabb död genom förblödning.

Ytlig inflammation

Vargen hade ett flertal hudskador, alla var minst några dagar gamla. En skada sågs på vänster framben med hål i huden både på benets in- och utsida strax nedanför armbågen.

En något kraftigare skada med två hål i huden, varav det största mätte cirka 30 millimeter, fanns på vänster lårs insida. Till skillnad från övriga hudskador fanns här även en ytlig inflammation i underliggande muskulatur.

Mindre, ytliga hudsår fanns även på höger lårs utsida, strax ovanför höger has och under ögat. Tvärs över nosspegeln fanns ett kraftigare skär/slitsår. Ett mindre skärsår sågs även i en trampdyna på höger bakben.

Biten av annat djur?

Orsaken till skadorna i huden kan inte fastställas, men skadorna på vänster framben, som var lokaliserade på både in- och utsida av benet, visar att det kan vara orsakat av bett från ett annat djur.

Vargen hade även en äldre och helt avläkt fraktur på två revben på vänster sida. I dagsläget besvärade inte denna skada vargen, men när frakturen var färsk har den orsakat smärta, vilket kan vara orsaken till att hullet inte var fullgott.

En testikel i bukhålan

Vänster testikel var belägen i bukhålan medan den högra var normalt nedvandrad i pungen. I magsäcken fanns benrester från en tidigare måltid samt en mycket liten mängd pälshår från hjortdjur, skriver Gete Hestvik på SVA.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser