Jaktnyheter

Stroke-drabbade Per strider mot polisen om sina jaktvapen

Per Folkerud vann i första instans mot polisen, om sina jaktvapen. Nu ska ärendet upp i Kammarrätten. Foto: Privat och Gettyimages, montage

Per Folkerud i Falun strider för att få behålla sina jaktvapen. Han drabbades av en stroke 2018 och har vunnit över polisen i Förvaltningsrätten. Nu är saken överklagad till Kammarrätten.

"}}

Dala-Demokraten berättar om 65-årige Per Folkerud, från Vika utanför Falun, som i augusti 2018 fick en stroke.

– Då gick det ner som ett draperi på halva synfältet. Jag såg ingenting till höger och jag förstod ju att något var fel. Vi var i Falun så det var nära till akuten. Efter ett tag så konstaterade de att det var en stroke och de satte in motåtgärder och löste delvis upp proppen, berättar Per Folkerud för Dala-Demokraten.

Synen var delvis bort längst ned till höger och läkaren meddelade att Per inte fick köra bil eller bruka jaktvapnen.

– Jag förstod väl det och det är ju kutym efter en stroke, säger han till Dala-Demokraten.

Fick bruka sina vapen

Han återhämtade sig annars snabbt och var ute och cyklade efter 14 dagar. Både Cykelvasan och Vätternrundan har avverkats efter stroken.

I oktober 2019, när Per hörde sig för hos polisens vapenhandläggaren, blev beskedet att han åter kunde bruka sina vapen.

Han missade visserligen älgjakten, men fick i alla fall jaga resterande delen av säsongen.

I april i år fick han dock ett telefonsamtal från en vapenhandläggare som undrade hur det gick med skyttet.

– Då skrev jag att jag mår bra, att jag varit på cykelläger, att skyttet och jakten fungerat bra, berättar Per för Dala-Demokraten.

Vapnen i beslag

Den 21 augusti i år kom en polispatrull till Pers gård i Vika. Polismännen överlämnade ett beslut och berättade att där för att ta vapen, ammunition och licenser i beslag. Han fick veta att han hade tre månader på sig att sälja dem.

Polisens jurist förklarade att man haft svårt med Pers fall och att det behövdes en prejudicerande dom för sådana här ärenden.

Per överklagade till Förvaltningsrätten och fick rätt i en dom som meddelades den 20 oktober.

Då överklagade polisen till Kammarrätten.

Per kontaktade Svenska Jägareförbundets för juridisk rådgivning men kände inte att han fick något riktigt gehör för att få hjälp i fallet. Då ringde han i stället Jägareförundets ordförande i Dalarna, Ulf Berg, som engagerade sig i ärendet.

– Så i onsdags ringde juristen från förbundet och tyckte att det var högintressant. Nu har han skickat en skrivelse till Kammarrätten där man förklarat att man inte kan jämföra bilkörning med jakt. Nu känns det som att man fått stöttning, säger Per till Dala-Demokraten.

”Skjuter godkänt”

Ulf Berg ser fallet som principiellt viktigt och hoppas att polisen har fel.

– Man kan ju få nedsatt syn men man fungerar i övrigt. Men hade han blivit blind på ett öga så hade han kunnat fortsätta köra bil utan vidare. Men nu handlar det om synbortfall. Han skjuter ju godkänt med kulvapen och kan man skjuta godkänt på en älg av papp så kan man jaga. I det här fallet så hoppas jag att polismyndigheten har fel, säger Berg till Dala-Demokraten.

Per Folkerud berättar för Jaktjournalen att han jagat i 30 år och utbildat över 300 jägarexamenselever både teoretiskt och praktiskt.