Jaktnyheter

Striden om norsk vargjakt upp i högsta instans

Den norska regeringen överklagar till högsta rättsliga instans om vargjakten. Foto: Gettyimages
Nu drivs frågan om norsk vargjakt upp i högsta instans. Den norska regeringen överklagar till Höyesteretten.
Jaktjournalen berättade för drygt en vecka sedan om domen i Lagmansretten i Borgarting, som gav WWF rätt; två av tre beslutade vargjakter 2017 och 2018 var olagliga. Nu rapporterar tidningen Östlendingen att klimat- och miljödepartementet överklagar till Höyesteretten.

Varslar om lagändring

– Om Höyesteretten håller fast vid domen, kommer jag omedelbart att ta initiativ till att göra nödvändiga förändringar, säger Jon Georg Dale, miljöpolitisk talesperson för Fremskrittspartiet, till NTB. Bakom betalvägg i norska tidningen Nationen meddelar Arbeiderpartiet att man tillsammans med Fremskrittspartiet och Senterpartiet ställer sig bakom planen på lagändringar, om domen i Höyesteretten också kommer fram till att beslutade vargjakter varit olagliga.

Välkomnar dom i högsta instans

Klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (V) välkomnar att Höyesteretten meddelar vad som är laglig vargjakt i Norge. – Man kan vara för eller emot licensjakt på varg, men vi måste oavsett det ha klart för oss vilka rättsliga ramar som gäller, säger Sveinung Rotevatn till Östlendningen.