Norska staten förlorade mot WWF om genomförd vargjakt

Två vargjakter som de norska myndigheterna lät genomföra i Norge 2017 stred mot lagen. Det meddelar lagmansrätten, som granskat ärendet efter överklagan från WWF.

WWF förväntar sig att det nu blir mindre vargjakt i Norge. Foto: Gettyimages

Verdens Gang skriver om rättsprocessen, som handlar om sammanlagt tre beslut om vargjakt som de norska myndigheterna tillät 2017-2018.

Tilldelningen i jakterna var 48 vargar och 28 blev fällda.

WWF stämde norska klimat- och miljödepartementet men förlorade i Oslo tingsrätt. Nu har den högre instansen, lagmansrätten i Borgarting, funnit att två av tre beslutade vargjakter var olagliga.

Laglig jakt på valpar

Lagmansrätten meddelar i sin dom att licensjakten utanför etablerade revir i region fyra och fem, samt licensjakten i reviren Julussa och Osdalen, inte följde norsk lag.

Det tredje beslutet, om jakt på tre vargvalpar i revirena Julussa och Osdalen, var dock lagligt, enligt lagmansrätten.

Företrädare för WWF förväntar sig nu att det blir svårare att få tillstånd till vargjakt i Norge.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼