Jaktnyheter

Stövare attackerad av vargar under drevprov

Jakob Thörn med sin finnstövare Urho, som klarade sig med nöd och näppe när vargarna gick till attack under drevprovet. Foto: Privat

21-årige stövarjägaren Jakob Thörn var ytterst nära att förlora sin finnstövare under drevprov. Den unga hunden sökte skydd i en klippskreva och det räddade honom sannolikt från två vargar som attackerade.

"}}

– Största fasan var att vi skulle möta vargarna med hunden i käftarna, berättar Jakob för Jaktjournalen.

Det var den sista dagen på årets rävjakt, måndagen den 15 mars, som Jakob och en drevprovsdomare släppte hunden söder om Lindesnäs i Dalarna. Den drygt 1,5 år gamla stövaren Urho fick tag i räv och drevet gick bra.

– Han drev full tid och vi skulle koppla honom. Då såg jag på pejlen att han stod i ett berg och skällde väldigt intensivt. Jag tänkte att räven gått i gryt – för då brukar han bli ivrig, berättar Jakob.

Han och domaren bestämde att de skulle ta bilen och åka till platsen och kalla in hunden. De stannade på en vändplan nära en liten sjö, Roslammstjärnen.

Vargspår

Jakob Thörn

– Vi var kanske 60 meter från hunden och han lät väldigt grov i skallet. Plötsligt sa domaren ”du, här är det vargspår”. Det hörde antagligen både hunden och vargarna, för de sprang åt varsitt håll, berättar Jakob.

Fem minuter senare kopplade man Urho och då visade det sig att han hade bettskador efter vargarna i bakre delen av ryggen, korset, baklåren och bröstkorgen. Jacob tog sin hund till en veterinär och dagen därpå till djursjukhuset i Falun.

Länsstyrelsens besiktningsman, Fredrik Perols, besökte platsen dagen efter attacken. Spåren i snön visade att vargarna fått ned finnstövaren på sjöisen. Men Urho lyckades fly upp i brant och klippig terräng, där han backade in mellan klippblock och skyddade sig mot två vargar.

”Räddade säkert hunden”

– Spåren på sjön visar att en varg jagade honom cirka 100 meter på isen. Sedan genade den andra vargen in i jakten och de fick ikull hunden på isen. Men sedan sprang han upp i berget och tog skydd i klippskrevan. Att han tog skydd och att hundägaren och domaren var på plats så snabbt räddade säkert hunden, säger Fredrik Perols.

Urho är sydd och omplåstrad av veterinärerna.

– Betten tror jag nog han kommer att klara. Det är värre om han får något hjärnspöke, så att han inte vågar jaga längre. Jag hoppas att jaktlusten är så stark att han kommer över det här, säger Jakob.

Två stövare

Han köpte sin första finnstövare strax innan han fyllde 18 år – en harhund. Nu är han engagerad i Svenska Stövarklubben och försöker meritera sina hundar.

– Jag har haft otur. Jag var till Örsundsprov på ett rävprov, men då sprang Urho rakt in i ett rovdjursstängsel – och sedan hände det här. Men nu ska väl oturen vända, tycker jag.

En glädje i bedrövelsen är att domaren föreslagit ett förstapris för provet som genomfördes då vargarna var nära att ta Urho.