Jaktnyheter

Statsepizootologen: ”Kommer drabba vildsvinsstammen väldigt hårt”

Inga nya sök efter döda vildsvin sker den kommande veckan. Det berättar statsepizootolog Karl Ståhl. Foto: Getty Images/Göran Ekeberg/AddLight

Jordbruksverket ska fatta beslut om vilket område som ska beläggas med restriktioner – och hur hårda. Lokalt kommer stammen drabbas väldigt hårt av Afrikansk svinpest, och det kommer sannolikt bli en intensiv jakt.

Sedan onsdagens besked om att det fruktade viruset Afrikansk svinpest, ASF, för första gången har konstaterats i Sverige, har det minst sagt varit hektiskt för statsepizootologen Karl Ståhl, Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Det har varit en massa möten. Tanken är att man ska definiera ett smittat område och besluta om vilket område där det kommer vara inskränkningar och restriktioner – helt enkelt hur man får röra sig i skogen. Det handlar också om att identifiera eventuella tamgrisbesättningar och om de ska få restriktioner, säger Karl Ståhl.

Jordbruksverket ansvariga

En expertgrupp bestående av representanter från bland annat Svenska jägareförbundet, lokala jaktorganisationer, SLU och SVA har träffats, för att få ett grepp över hur vildsvinstammen ser ut i det drabbade området och hur den beter sig, med mera.

Jordbruksverket är den ansvariga myndigheten medan SVA står för expertis, rådgivning och riskanalys.

Jordbruksverket tar alla beslut och har de ekonomiska förutsättningarna. De har budget för att hantera sjukdomsutbrott och har fått den uppgiften av regeringen. Sedan kan de finnas andra myndigheter med, till exempel Naturvårdsverket, Livsmdelsverket med flera, säger Karl Ståhl.

I förlängningen kommer sannolikt betydligt fler instanser involveras. Till exempel markägare och skogsägare.

Läs också: AFRIKANSK SVINPEST – Detta har hänt

Vad händer med vildsvinen

Vad kan det här innebära för vildsvinsstammen?
– Det beror på hur stor utbredningsområdet är. Lokalt kommer det drabba vildsvinsstammen väldigt hårt. Både sjukdomen och kontrollåtgärder. Vid något skede kommer det bli intensiv jakt för att trycka ner stammen och minska risken. Men detta är en art som är duktig på att komma tillbaka, den har hög överlevnadsförmåga säger Karl Ståhl.

Finns det risk för vildsvinsstammen i hela landet?
– Nej, det tror jag inte. Det kan jag få äta upp, men det tror jag absolut inte. Det skulle vara om den (smittan) kommit in samtidigt i jättemånga delar av landet. Då får man göra samma sak där, säger Karl Ståhl.

Han vill likna Sverige med länder som Belgien och Tjeckien som fick ASF i begränsade områden och där man lyckades bekämpa utbredningen.

De lyckades utrota smittan.

Daniel Ligne (riksjaktvårdskonsulent) säger att du har svart bälte i att utrota ASF?
– Inte utrota kanske. Men jag har jobbat med sjukdomen i jäkla massa år. Vi är bra förberedda.