Jaktnyheter

Skyddsjakt på ”soptunnebjörn” i Bollnäs

Här är området där det tillåts skyddsjakt på ”soptunnebjörnen” vid ett stugområde i Östra Öjungbo i Bollnäs kommun. Bild: Länsstyrelsen i Gävleborg.

Fram till den 6 oktober är det skyddsjakt på en björn som minst en gång i veckan sedan fem månader tillbaka välter soptunnor i ett stugområde i Östra Öjungbo i Bollnäs kommun.

"}}

Skyddsjakten får endast ske i ett begränsat område och utförs av jägare som utsetts av länsstyrelsen i Gävleborg. Två hundar får släppas efter björnen under skyddsjakten.

Björnen har fått som vana att riva i soptunnorna och sprider sopor, både i stugområdet och omgivande skogsparti.

Knallskott hjälpte inte

Renhållningsbolaget kan inte sätta lås på soptunnorna. Det har inte heller hjälpt att skrämma bort ”sopbjörnen” med att aptera angeldon med knallskott på soptunnorna. Björnen har återvänt ändå och inte heller avskräckts att det varit människor i närheten inne i husbilar eller husvagnar.

Länsstyrelsen tycker att omständigheterna uppfyller definitionen för en ”problembjörn” och ser ingen annan lösning än att bevilja ansökningen om skyddsjakt, som kom in från en boende i området den 30 augusti. Beslutet fattades den 8 september.

Jakt har även bedrivits i området under årets licensjakt på björn, där en individ fälldes. Några dagar efter avslutad jakt dök dock björnen upp för ett nytt besök bland tunnorna.