Så många björnar ska länen ha

Naturvårdsverket har beslutat om nya miniminivåer på björn för länen i det mellersta och norra rovdjursförvaltningsområdet. Dessa nivåer ligger till grund för länsstyrelsernas tilldelningar vid kommande licensjakter.
Tio färre björnar får fällas i årets björnjakt i Västernorrland. Det är för få menar jägareförbundet. Foto: Gettyimages

Tio färre björnar får fällas i årets björnjakt i Västernorrland. Det är för få menar jägareförbundet. Foto: Gettyimages

Nya miniminivåer för björn som gäller fram till 2025 har beslutats av Naturvårdsverket. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att de bedömt att det bäst tillgodoser de politiska målen för rovdjursförvaltningen att besluta om miniminivåer som är så låga som möjligt utan att det riskerar att äventyra en gynnsam bevarandestatus för arten.

– Det är glädjande att se att länsstyrelserna har kommit fram till ett gemensamt förslag som vi kan fastställa. Nu har vi grunden för en stabil och förutsägbar björnförvaltning på plats, säger Hanna Dittrich Söderman som är vilthandläggare på Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

Enligt beslutet ligger miniminivån nu på 1 400 björnar. Björnpopulationen i landet ligger relativt stabil på cirka 2 900 björnar, alltså dubbelt så många som krävs för gynnsam bevarande status.

– Att jobba med miniminivåer är en viktig del av rovdjursförvaltningen. Det ger oss en siffra på det lägsta antalet björnar som måste finnas på regional nivå för att vi ska ha livskraftiga björnstammar. Beslut om miniminivåer tas ungefär vart femte år vilket skapar en långsiktighet i hur vi förvaltar den svenska björnpopulationen säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

Län, Föryngring, Antal individer

Norrbotten 22, 220
Västerbotten 16, 160
Västernorrland 15, 150
Jämtland 37, 370
Dalarna 24, 240
Gävleborg 25, 250
Värmland 1, 10

(Övriga län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet ska enligt Naturvårdsverket inte ha någon föryngring. Dessa län är Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro samt Västra Götaland.)

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼