Annons
Så många björnar ska länen ha - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan
Tio färre björnar får fällas i årets björnjakt i Västernorrland. Det är för få menar jägareförbundet. Foto: Gettyimages
Så många björnar ska länen ha
Naturvårdsverket har beslutat om nya miniminivåer på björn för länen i det mellersta och norra rovdjursförvaltningsområdet. Dessa nivåer ligger till grund för länsstyrelsernas tilldelningar vid kommande licensjakter.
Nya miniminivåer för björn som gäller fram till 2025 har beslutats av Naturvårdsverket. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att de bedömt att det bäst tillgodoser de politiska målen för rovdjursförvaltningen att besluta om miniminivåer som är så låga som möjligt utan att det riskerar att äventyra en gynnsam bevarandestatus för arten. – Det är glädjande att se att länsstyrelserna har kommit fram till ett gemensamt förslag som vi kan fastställa. Nu har vi grunden för en stabil och förutsägbar björnförvaltning på plats, säger Hanna Dittrich Söderman som är vilthandläggare på Naturvårdsverket i pressmeddelandet. Enligt beslutet ligger miniminivån nu på 1 400 björnar. Björnpopulationen i landet ligger relativt stabil på cirka 2 900 björnar, alltså dubbelt så många som krävs för gynnsam bevarande status. – Att jobba med miniminivåer är en viktig del av rovdjursförvaltningen. Det ger oss en siffra på det lägsta antalet björnar som måste finnas på regional nivå för att vi ska ha livskraftiga björnstammar. Beslut om miniminivåer tas ungefär vart femte år vilket skapar en långsiktighet i hur vi förvaltar den svenska björnpopulationen säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

Län, Föryngring, Antal individer

Norrbotten 22, 220 Västerbotten 16, 160 Västernorrland 15, 150 Jämtland 37, 370 Dalarna 24, 240 Gävleborg 25, 250 Värmland 1, 10

(Övriga län i mellersta rovdjursförvaltningsområdet ska enligt Naturvårdsverket inte ha någon föryngring. Dessa län är Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro samt Västra Götaland.)

   

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!