Erfarne björnjägaren Lars Wäppling har förslag på hur den omfattande vårliga skyddsjakten på björnar kan undvikas. – Jaga dem senaren på hösten istället, när de är på väg att gå i ide nära fjällen, säger Wäppling.
Både Jägareförbundets Gunnar Glöersen och länsstyrelsens Michael Schneider tycker att Lars Wäppling har en poäng i sitt förslag.
Jaktjournalen berättade på onsdagen om den omfattande skyddsjakten på björn den senaste månaden i Västerbotten. När artikeln skrevs under onsdagen var 23 björnar skjutna i länet sedan den 5 april.
Nu har siffran stigit till 25 – och alla är följden av att björnar kommer in i områden med renar som samlats nära fjällregionen i väntan på att snödjupet i fjällen ska minska.
I skogsområdena har vajor börjat kalva och för att förhindra allvarlig skada på renhjordarna avlivar länsstyrelsens personal björnar från helikopter.
Lars Wäppling har stor erfarenhet av all predatorjakt. Han och hans hundar har varit inblandade i omkring 150 björnjakter.
Föreslår förändring
Wäppling tycker sig se en lösning på problemet med de många skyddsjakterna på björn i Västerbotten.
Han föreslår att ett speciellt jaktområde och en speciell jakttid införs under licensjakten på hösten. Det skulle vara en jakt som koncentreras till skogsområdena närmast fjällregionen.
Wäppling pekar på att det går att spara en del av tilldelningen i den ordinarie licensjakten och upplåta licensjakt på björn under oktober och någon vecka in i november när björnarna är på väg att lägga sig i idena.
– Björnarna är väldigt lugna och fina den tiden på året. De springer inte mycket i onödan och det är inte mer oetiskt att jaga dem då än i augusti, snarare tvärt om, säger Lars Wäppling.
Björnungar och helikopterjakt
Om man istället låter björnarna gå i ide i områdena nära fjällen, blir det automatiskt stora problem när de vaknar och det finns renar i närheten.
– De ungar som fötts under vintern utsätts för onödig stress när de ska jagas på våren. De far väldigt illa av att jagas med helikopter. Jagar man dem som vanligt på hösten blir det en väldigt lugn jakt, säger Lars Wäppling.
Han poängterar att en senare jakt måste genomföras i samförstånd med samebyarna, så att jakthundar inte kommer in i områdena där man exempelvis samlar ihop renar.
– Större delen av björnar som går i ide nära fjällen är inte där i augusti och september. Och därför blir det fel björnar som skjuts om man bara höjer tilldelningen i hela länet, säger Lars Wäppling.
”Helt klart en poäng”
Michael Schneider är rovdjursansvarig tjänsteman på länsstyrelsen i Västerbotten. Han konstaterar att målet är att det stora flertalet björnar ska skjutas under licensjakt. Men så fungerar det inte idag. Tilldelningen i höstens licensjakt var 21 björnar – och nu har alltså 25 fällts i vårlig skyddsjakt.
– Wäppling har helt klart en poäng i det han säger. Vi diskuterar här på länsstyrelsen i vilken omfattning björnarna kan tänkas flytta sig till områdena nära fjällen på höstarna. Vi ska kontakta Skandinaviska björnforskningsprojektet för att få data på det, säger Michael Schneider.
Kan man tänka sig att ni inför en riktad licensjakt i områdena närmast fjällen, i oktober och november?
– Det finns begränsningar i jaktlagstifningen. Men vi ska diskutera saken med Naturvårdsverket, svarar Michael Schneider.
Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Jägareförbundet, tycker att det är tragiskt och orimligt att ett fint jaktbart vilt som björnen avlivas från helikopter av länsstyrelsepersonal.
– Här har förvaltningen misslyckats. Jag tycker att det är värt att diskutera Wäpplings förslag. Om problemet med de många skyddsjakterna kan lösas på det sätt han föreslår, är det helt klart viktigt att vi diskuterar det, säger Gunnar Glöersen.
Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21