Jaktnyheter

Pia Clerté varnar för polisens hemliga handbok för licenshantering

Pia Clerté är jägare och prisad sportskytt - samt djupt engagerad i frågor som rör vapenlicenser. Foto: Privat

Jägaren och prisade sportskytten Pia Clerté varnar för att polisen är på väg att inrätta en hemlig handbok, som ska styra hur myndighetens vapenhandläggare hanterar ansökningar om vapenlicens.
– Det blir ett odemokratiskt dokument om polisen inte vill lämna ut det, säger Pia Clerté till Jaktjournalen.

Pia Clerté är både jägare och en mycket duktig sportskytt, som tävlar i dynamiskt sportskytte med gevär. Hon har vunnit Svenska mästerskapen och Nordiska mästerskapen och varit sexa i ett VM.

Hon är också djupt engagerat i vapenfrågor och skriver ledare i rad svenska dagstidningar.

I sin senaste ledare varnar hon för att polisen är på väg att inrätta en hemlig handbok, där myndighetens handläggare ska få direktiv om hur vapenlagarna ska tolkas och hur licenshanteringen ska se ut.

”Interna styrdokument”

– Eftersom det hänt så mycket på området med vapenlagstiftning är polisen på gång med att uppdatera sina allmänna råd. Ett förslag är ute på remiss, men juristerna på Rikspolisstyrelsen har redan nu sagt att mycket av riktlinjerna inte kommer att vara med i de nya allmänna råden. De ska istället ligga i deras interna styrdokument, som inte kommer att lämnas ut till allmänheten Det har de svarat i mail, säger Pia Clerté.

Hon varnar för att de interna styrdokumenten inte blir allmänna handlingar, som kan granskas och diskuteras. Pia Clerté pekar på att polisens myndighetsutövning på det sättet blir odemokratisk.

Hon varnar också för att de interna styrdokumenten kan skrivas om i framtiden – och att det då inte finns någon insyn i vilka förändringar som införs.

Pia Clertés ledare går att läsa i sin helhet hos Skaraborgs Allehanda.

Pia Clerté i sin tävlingsmundering.