Annons
Överklagar skyddsjakt på hare - kallar sparris för lyxvara - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan Gotland
Föreningen Jaktkritikerna kräver att skyddsjakten på 20 harar på Gotland stoppas. Foto: Gettyimages, montage
Överklagar skyddsjakt på hare - kallar sparris för lyxvara
Föreningen Jaktkritikerna kallar sparris för lyxvara och överklagar skyddsjakten på 20 harar på Gotland.
Jaktjournalen berättade häromveckan om en sparrisodlare på Gotland som fått mellan en och en och en halv hektar grödor förstörda av harar. Länsstyrelsen sa ja till skyddsjakt. Nu överklagar föreningen Jaktkritikerna beslutet till Naturvårdsverket. Jaktkritikernas riksordförande och en styrelseledamot i lokalavdelningen på Gotland, vill att Naturvårdsverket stoppar jakten omedelbart och sedan underkänner skyddsjaktsbeslutet.

”Lyxvara”

”Hur ser man skillnad på en harhane och en harhona ute i sparrisfältet? Om en harhona dödas av misstag – hur finner man de övergivna harungarna? Hur vet man att det är just den fällda harens ungar man då dödar? Vem säkerställer att detta görs överhuvudtaget? Det är ju helt upp till jägaren. Just av detta skäl måste alltså jakten avslås eftersom ingen kontroll utförs av varken veterinär eller av länsstyrelsen”, skriver Jaktkritikerna till Naturvårdsverket. De kräver istället att sparrisodlaren åläggs att stängsla in sin odling och tycker att det är paradoxalt att en odlare som marknadsför sina grödor som ekologiska och giftfria ”ändå dödar harar och eventuellt deras ungar – för att odla en lyxvara som sparris”, som Jaktkritikerna uttrycker saken.

519 medlemmar

Jaktkritikerna uppger i sin verksamhetsberättelse för 2019 att föreningen har 519 betalande medlemmar. Jaktkritikerna skriver i verksamhetsberättelsen att de under förra året överklagade licensjaktsbeslut på lodjur, björn och järv, samt skyddsjaktbeslut på varg, gråsäl, knubbsäl, vikaresäl och knölsvan.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!