Jägaren var tvingad att använda sig av paragraf 28 och skjuta vargen för att få stopp på attacken. Den vuxna varghanen dog under en gran. Foto: Privat

Vuxen varg skjuten vid attack mot jämthundstik – hundföraren berättar

En vuxen varghane sköts på lördagen under en attack mot en jämthundstik i Voxnabruk i Hälsingland. – Det var bara tur att jag var så nära, berättar hundföraren för Jaktjournalen.

– Jag fick en hund, en treårig tik dödad av vargarna i fjol. Nu var det nära att de tog unghunden, konstaterar hundföraren. Hans jaktlag jagar i Voxnabruk där det finns ett vargrevir som fått namnet Räken. Unghundstiken jakttränas och har precis börjat skälla älg – under lördagsmorgonen lyckades man också skjuta en kalv för henne.

Började skälla älg

Efter lunch släppte flera hundförare sina hundar i den andra såten. – Det var uppe på ett berg och plötsligt fick unghunden tag i älg och började skälla. Det var bara 100-150 meter från mig. Men hon hann inte skälla länge innan hon tystnade, berättar hundföraren. Älghunden kom flyende tillbaka till sin husse och hon hade två vargar efter sig. – Jag mötte hunden på tio meters avstånd och vargarna var på henne och högg. Hon skyddade sig genom att sänka rumpan, berättar hundföraren. Det var vild jakt i buskaget och hundägaren avlossade varningsskott, men vargarna reagerade inte utan var helt fokuserade på hunden. – Det försvann bakom ett krön och sedan vände tiken upp mot mig igen. Då sköt jag mot vargen som låg närmast hunden – det blev ett skott som gick precis runt öronen på hunden. Då sprang vargarna åt varsitt håll – men den jag skjutit på sprang in under en liten gran och lade sig. Jag kopplade hunden och gick därifrån, för jag visste inte om det var fler vargar i området, berättar hundföraren.

Vuxen hane

Han ringde länsstyrelsen och i kvällsmörkret kom besiktningsmannen till platsen. Man fann en vuxen hanvarg på 44-45 kilo liggande död under granen. Hundföraren låter tagen av händelsen. Så sent som i november i fjol dödade vargarna en treårig, meriterad jämthundstik för honom. Det var cirka en kilometer från platsen där unghunden attackerades på lördagen. Vargarna dödade hunden på bara 30 meters avstånd. – Vad ska jag göra, sluta jaga? Nej, jag har haft jakthundar hela mitt liv och jag tänker inte sluta, säger jägaren. Den unga jämthundstiken klarade sig med en mindre skada i bakdelen. Redan på söndagen var hundföraren ut med henne i skogen igen. – Jag var orolig för att hon skulle bli förstörd av händelsen, attacken från vargarna och mitt skott alldeles nära henne. Men hon verkar inte bry sig ett dugg, säger mannen till Jaktjournalen.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21