En lokal namninsamling kräver skyddsjakt på närgångna vargen i Borlänge. Arkivbild: Gettyimages

Namninsamling för skyddsjakt på Borlängevarg

En lokal namninsamling har startats i Borlänge och kravet är att den närgångna vargen i västra delen av stan får skyddsjagas. I uppropet skriver man att många människor känner obehag över att vistas utomhus, speciellt när det är mörkt.

Dalarnas Tidningar rapporterar att över 300 personer skrev på namninsamlingen på ett dygn. Nu är antalet namnunderskrifter 359.

Länsstyrelsen sa ja till skyddsjakt på en varg som under en längre tid rört sig bland hus och på tomter i trakterna kring Skräddarbacken och Övre Tjärna. Människor har bevittnat varg som bär skrikande katt i käftarna och en tax har dödats.

Svenska Rovdjursföreningen anser att vargen inte ställt till några stora problem och överklagade skyddsjakten till Förvaltningsrätten. När detta skrivs är jakten därför stoppad genom så kallad inhibition.

Länsstyrelsens personal står fast vid sin tidigare ståndpunkt och menar att vargen ska skjutas för att förhindra framtida skador.

”Allvarlig skada”

Sven-Erik Nylander bor i Skräddarbacken och han startade namninsamlingen för att skyddsjakten genomförs.

– Jag menar att det är en allvarlig skada att 4 000 människor lever under dessa förhållanden, och att vargen gjort vårt område till sitt revir. Jag är absolut ingen varghatare och lägger mig aldrig i debatten annars, men i detta fall krävs skyddsjakt, säger Sven-Erik Nylander till Dalarnas Tidningar.

I uppropet för namninsamlingen, som skickas till Förvaltningsrätten, står det bland annat:

”Som boende i området Skräddarbakcen, Borlänge kommun, anser vi att skyddsjakten ska återupptas omedelbart. Det är inte ett normalt beteende för varg att vistas bland människor och tamdjur i bostadsområdet.

Det finns en utredd oro för att vargen får fortsätta att livnära sig på tamdjur om inga åtgärder tas snarast. Många boende i området känner också obehag över att vistas utomhus, speciellt under dygnets mörka timmar.”