Mats Andersson med lodjuret och schillerstövaren Revlia´s Coxy, som är uppfödd i Norge och har 25 procent finnstövare i sig - för att bredda avelsbasen för den lilla rasen. Foto: Privat

Mats fick skjuta lodjur – ”har mest varit hund själv”

På söndagen fick 60-årige Mats Andersson äntligen skjuta ett lodjur för sin egen hund. – Jag har mest varit hund själv på lodjursjakterna, säger han och skrattar.

Mats Andersson i Västerbotten har jagat mycket räv, lodjur och andra predatorer under sin jägarkarriär. – Han är nog den som gjort mest när det gäller predatorjakt här i våra trakter, säger en jägare som Jaktjournalen pratar med när vi försöker på tag i Mats. På söndagen bar det iväg på lodjursjakt kring Korssjön i Robertsfors kommun. Mats och jaktkompisen skidade efter i ett lodjursspår och hade sina hundar med sig. – Min schillertik är bara ett och ett halvt år gammal och nu fick hon stöd av kompisens erfarna stövare, berättar Mats. Lodjursspåret ledde upp i ett berg med rejäl brant.

Drevet kom tillbaka

– Vi släppte uppe på berget och det blev upptag och bar iväg två kilometer. Sedan vände det och kom tillbaka. Vi passade ut på varsin sida om berget och jag såg lodjuret på 60-70 meters avstånd. När det kom in på 20 meter sköt jag, så det blev ett lugnt och fint skott. Det var en hane på 20 kilo, berättar Mats. För dagen var det hård skare och nysnö. – Normalt har vi så mycket snö här uppe att det inte går att använda hundar, kommenterar Mats. Han har jagat mycket lodjur i sitt liv men då har han agerat hund och skidat efter i spåren och motat åt andra jägare. – Det var naturligtvis en höjdare, när man fick chansen att skjuta för sin egen hund, säger Mats Andersson. Jaktjournalen bevakar i vanlig ordning lodjursjakten. Vill du dela med dig av en spännande och lyckad jakt? Skicka en bild via MMS eller mejla så ringer vi upp.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21