Mannen fick skador i en hand och fördes till sjukhus. Nu ska länsstyrelsens personal utreda om det var en björnattack han råkade ut för. Foto: Gettyimages

Jägare omkullknuffad och biten – nu utreds om det var en björnattack

Jägaren Johan Johansson uppger att han i lördags blev omkullknuffad av en björn och biten i ena handen. Hans jakthund kom till undsättning. I en del fall har björnar som gett sig på människor avlivats, men på länsstyrelsen i Uppsala ska man först utreda om det verkligen var en björnattack.

"}}

– Vi ska dokumentera skadorna. I en sådan situationen skulle det kunna vara ett annat djur också, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.

Johan Johansson gick lördags ut för att titta till en vildsvinsåtel utanför utanför Hargshamn. Han hade sin gonczy poliski med sig och passade på att släppa hunden.

Området ligger i Uppsala län, ett par hundra meter från gränsen till Stockholms län.

Hunden släppte några skall.

– När jag står och väntar in ett upptag, för jag tror givetvis att det är ett vildsvin, så hör jag hur det vrålar. När jag vänder mig om står jag öga mot öga med björnen, säger Johan Johansson till Norrtelje tidning och citeras även i Expressen.

Johansson blev omkullknuffad och sedan kom björnen över honom och högg sig fast i ena handen.

”En fantastisk hund”

– Det var hunden som räddade livet på honom. En fantastisk hund som vågar gå emellan för att få stopp på björnen, säger Baard Eilertsen som arrenderar marken där attacken inträffade.

Björnen avbröt attacken och försvann. Hunden sprang efter en bit men återvände sedan till sin skadade husse.

– Utan hunden hade vi nog inte haft Johan bland oss idag, säger Baard Eilertsen.

Johan Johansson ringde jaktledaren som slog larm och guidade in ambulans till platsen.

I skrivande stund vårdas Johan Johansson på sjukhus.

– Han ser ut att ha klarat sig förhållandevis bra. Det är framförallt bakterier i såren som man tydligen är orolig för, säger Baard Eilertsen.

Dokumentera skador

I en del fall beslutas att björnar som attackerar människor spåras upp och avlivas. Det är ett beslut som både polis och länsstyrelse kan ta.

”Våra kollegor i Norrtälje tittar på det här ärendet i detta nu”, skriver Helena Boström Thomas, pressinformatör vid polisen Region Mitt, till Jaktjournalen strax före lunch på måndagen.

På länsstyrelsen i Uppsala län säger vilthandläggare Sebastian Olofsson att han och kollegorna nu inriktar sig på att få till ett möte med Johan Johansson och dokumentera hans skador.

– Jag har pratat med den skadade och ska försöka möta upp honom någon dag, så snart som möjligt, säger Sebastian Olofsson.

Men just nu finns det alltså en björn i skogen som uppges ha gett sig på en människa. Hur ser du på det?
– Om det nu är björn. Mannen upplevde det som en björn och vi ska försöka dokumentera skadorna. Det skulle möjligtvis kunna vara något annat djur också. Det ska vi försöka reda ut, säger Sebastian Olofsson.

”Bete sig som vanligt”

Hur ska allmänheten agera med anledning av händelsen?
– Han var ute med en hund – och det var i samband med det som han fick det här djuret på sig. I nuläget kan människor bete sig som vanligt. Vi har ingenting som tyder på att det här är ett djur som oprovocerat går till angrepp. Det har inte heller avlossats något skott som gör att djuret är skadat, svarar Sebastian Olofsson.

Enligt markarrendator Baard Eilertsen har Johan Johansson sagt att han är säker – det var en björn som attackerade honom.

– Han hörde frustande bakom sig. När han vände sig om stod björnen på bakbenen – den var omkring två meter lång, säger Baard Eilertsen.

Kan han ha misstagit sig?
– Nej, absolut inte, svarar Baard Eilertsen.

Sebastian Olofsson på länsstyrelsen framhåller att Johan Johanssons skador måste tas om hand av sjukvården i nuläget.

Olofsson anser inte att det brådskar med att avliva björnen – om det nu var en björn.

– Vi får reda ut en sak i taget. Vi kan inte gå ut och bedriva skyddsjakter utan att ha så mycket information som möjligt. Så nej, det är inte aktuellt med någon skyddsjakt, säger Sebastian Olofsson.

Utreder åtgärder

Strax innan den här artikeln publiceras kommer nästa reaktion från polisen.

”Norrtäljepolisen håller på och arbetar med björnattacken. Vi misstänker inget brott, men polisen kommer att prata med länsstyrelsen och med den man som uppger att han blivit biten, för att bilda sig en uppfattning om ifall det här kräver åtgärder. Det handlar till stor del om att försöka förutsäga hur björnen kan tänka bete sig härnäst. Detta är i sin linda, som du säkert förstår, men det är där vi står just nu” skriver pressinformatör Helena Boström Thomas vid polisen i ett mejl.