En rad inbrott har drabbat människor i området från Strömsund till Sorsele. Arkivbild: Gettyimages

Jägarbas drabbad av inbrott – men tjuvarna ratade jaktvapen

Ordföranden i Svenska Jägareförbundet i Västerbotten, KG Abramsson, har haft besök av tjuvar som ställt till stor oreda i huset. Men jaktvapen var de inte intresserade av.

Folkbladet Västerbotten rapporterar i sin pappersupplaga att en inbrottsvåg drabbat flera hushåll längs väg E45 från Strömsund till Sorsele. KG Abramsson bor i Vilhelmina och är en av de drabbade. – De har tagit sig in i huset och sökt smycken och pengar och rensat ut på alla ställen de kommit åt. De har grisat ned nåt fruktansvärt, säger KG Abramsson till Folkbladet Västerbotten. Två kassaskåp har skurits upp. I vapenskåpet har man dock bara borrat ett hål för att kontrollera om skåpet innehöll något värdefullt.

Lämnade jaktvapen

– När det inte fanns det så struntade de i det. Jag hade ett vapen där samt ammunition men det brydde de sig inte om. Allting var kvar. Annars hade det varit fort gjort att skära upp skåpet med en rondell, säger KG Abramsson till Folkbladet Västerbotten. Inbrottet skedde någon gång förra veckan då KG Abramsson och hans hustru var bortresta. Nu väntar ett mödosamt arbete att röja upp efter tjuvarna och försöka få en överblick över vad som stulits. – Förhoppningsvis tänker sig folk för hur de lämnar sitt hus och tar hjälp av sina grannar och låter dem veta när man är borta, säger Abramsson till tidningen.

Vapen dumpades i skogen – inte intressanta för tjuvar

”Pengar och smycken”

Han väljer att berätta öppet om händelsen för att varna andra människor. Han är glad att ha sin bössa kvar. – Jag skulle tro att ligor som sysslar med sådant här mest är ute efter pengar och smycken, säger KG Abramsson till Jaktjournalen. Vi har i april berättat om ett fall i Norrbotten, där tjuvarna stal ett helt vapenskåp. Det påträffades uppskuret och med alla bössor kvar i skåpet. Läs artikeln nedan.