Håkan Andersson och Tor firas och gratuleras för segern i Stövar-SM för rävhundar. Foto: Josefine Julén

Gratulationerna väller in till Håkan och Tor

Håkan Andersson och hans duktiga hamiltonstövare Tor översköljs av gratulationer för segern i Stövar-SM för rävhundar.- Men herre gud. Snacka om att en dröm går i uppfyllelse, säger han.

"}}

Gratulationerna har fyllt hans facebooksida och messengerbox och på stålbruket Outokumpu Avesta firar Håkan och jobbarkompisarna med en SM-tårta på måndagsförmiddagen.

– Det kommer fram kollegor som inte vet någonting om jakt och gratulerar. Det är fantastiskt, säger Håkan.

Han och två och ett halvtårige hamiltonstövaren Rösjögårdens Tor slog ur underläge. För en del var han säkert ett okänt kort, men Håkan har sett kvalitéerna hos sin hund.

Härliga uppvisningar

Under helgen bjöd Tor domarteamet på härliga uppvisningar.

– Han gjorde ett långt och fint slagarbete och reste räven efter sju-åtta kilometer. Och sedan gick det tätt så ändaste in i vassen – det snurrade på 200 gånger 200 meter och domarna fick se räven tre gånger. De hade 25 meter på den och hade kunnat skjuta, berättar Håkan.

Lördagen bjöd bra förhållanden. Det var lite pudersnö, mycket räv och gott om rävslag.

– Jättefina marker, konstaterar Håkan.

På söndagen blev det väderomslag och blidvädret gjorde att snön föll ned från träna och det töade i spåren.

– Det gick inte att gå efter och spåra själv. Tassavtrycken blev alldeles svarta av vatten och tö – och det kan inte ha luktat någonting. Ändå löser hundarna det – helt otroligt, säger Håkan.

”Hans styrka”

Före tävlingen berättade han att han betraktar sin hamiltonstövare som mycket säker. Förväntningarna höll hela vägen till SM-segern.

– Hans styrka kommer fram när det är lite tråkiga förhållanden. Men ändå var det svårt att tro att vi skulle vinna. Snacka om att en dröm går i uppfyllelse. Jag har följt tävlingarna i så många år, och sedan får jag ta titeln själv ihop med en sådan fantastisk hund, helt otroligt, säger Håkan.

Han öser lovord över arrangemang.

– Det var en fantastiskt arrangörsstab, både domare, vägvisare och på förläggningen. Vilket engagemang det är i rävjakten idag. Det är jätteroligt att uppleva all kunskap och alla duktiga hundar, säger Håkan.

Somnade på soffan

På söndagskvällen somnade husse och hund tillsammans på soffan. På måndagsmorgonen var Tor pigg igen.

– När vi gick den vanliga pinkvändan var han pigg och alert och vill iväg, inga problem alls. Knappt stel och då har han jobbat så förbannat hela helgen. Honom hade vi kunnat åka och jaga med idag igen, konstaterar Håkan.

Tor är parad en gång och ska få komma till igen kring jul. Nu väntar mer gratulationer och firande. Håkan bjuder in Jaktjournalen på jakt.

Tor med vinnartäcket.

– Du är välkommen hit efter jul och nyår, så ska du få lyssna på honom.