Den här vargen fotograferades fredagen för några veckor sedan i Solmyra, några kilometer väster om gården där nio får dödats i en vargattack. Foto: Ola Johansson

Får vargdödade i revir som jagades i vintras

Nio får har dött efter en vargattack i ett revir i Västmlanland där det var licensjakt i vintras. Sex vargar sköts under jakten, men det blev vargar kvar och länsstyrelsen beviljade ingen utökad tilldelning.

Jaktjournalen har pratat med djurägaren, som hade 15 får när attacken inträffade. Hagen hade så kallat rovdjursavvisande stängsel på tre sidor, men var ostängslad mot ett vattendrag.

Sex får hittades ihjälbitna i hagen, tre får fick avlivas.

Hagen ligger i den norra delen av Kolsva i Västmanlands län. Reviret, där det var licensjakt i vinter, heter Venabäcken. Sex vargar fälldes, men redan när jakten var avblåst visste man att det fanns ytterligare vargar i området.

– Jägarna tror att det kan ha funnits tio vargar i reviret när jakten inleddes. Personligen har jag sett spår efter ytterligare två vargar, sa Daniel Mallwitz, handläggare på länsstyrelsen, till jaktjournalen i januari.

Alfatiken kvar

Alfahanen och två andra, vuxna vargar fälldes. Man tror att alfatiken och avkommor blev kvar.

Länsstyrelsens tjänstemän sa nej till utökad tilldelning och hänvisade till att förvaltningsrätten underkänt ett tidigare beslut om tilläggskvot.

Ola Johansson fotograferade en varg i Solmyra, några kilometer västerut från den drabbade gården. Bilden togs på morgonen den 9 juni.

Attacken mot fåren i Kolsva inträffade natten mot den 16 juni.