Jaktnyheter

Moderatledaren riskerar sina vapenlicenser

Moderatledren Ulf Kristersson glömde vapenskåpet öppet. Det kan leda till att hans vapenlicenser dras in. Foto: Mikael Moilanen och Axel Adolfsson.
Polisen hittade vapenskåpet olåst hos moderatledaren Ulf Kristersson. Nu riskerar han att få sina vapenlicenser återkallade.
Det är Aftonbladet som berättar att polisen i onsdags ryckte ut till Ulf Kristerssons hem efter att ett inbrottslarm utlösts. Det fanns inga tjuvar i huset, men poliserna fann att vapenskåpet, innehållande vapen och ammunition, stod olåst. Polispatrullen tog med sig innehållet i vapenskåpet. Kristersson säger till Aftonbladet att han var i färd med att rengöra vapnen och vapenskåpet efter säsongens sista jakt. När telefonen ringde gick han upp från källaren, eftersom det är dålig mobiltäckning där. Någon timme senare lämnade familjen huset och vapenskåpet stod öppet.

Inte brottsligt

– Jag begick ett misstag när jag glömde låsa skåpet. Det har aldrig hänt förr, och det kommer inte hända igen. Det jag gjorde är inte något brottsligt, men slarvigt. Lagstiftningen är tydlig på den punkten, säger Ulf Kristersson i ett uttalande. Polisen bekräftar för Aftonbladet att det nu pågår en utredning. Bengt Jandorf är gruppchef på rättsenheten vid polisen i Stockholm och kommenterar inte det enskilda fallet. Så här säger han om att lämna vapenskåpet olåst: – Det är inget brott enligt brottsbalken. Men det är en felaktig förvaring och det leda till ett återkallelseförfarande. Man kan förlora sina licenser, säger Bengt Jandorf till Jaktjournalen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21