Annons
Licensjakt på 26 vargar utanför den norska vargzonen ligger fast - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan Norge
Förvaltningsrätten stoppar länsstyrelseförslag på alternativt revir för licensjakt Foto: Gettyimages
Licensjakt på 26 vargar utanför den norska vargzonen ligger fast

Rovviltsnämndernas beslut om licensjakt på sammanlagt 26 vargar utanför vargzonen i Norge ligger fast. Vargjakten pågår från 1 december till 31 maj.

– Vi har inte funnit anledning att ändra licenskvoterna. De är därför slutgiltiga, säger klimat- och miljöminister Espen Barth Eide från Arbeiderpartiet i ett pressmeddelande.

Att ha jakt på sammanlagt 26 vargar hotar inte vargstammen i södra Skandinavien, enligt departementet och Miljödirektoratet.

Flest får skjutas i närheten av vargzonen

Licensjakten utanför den så kallade vargzonen är uppdelad på sex regioner som har gemensam kvot på 26 vargar. Region fyra och fem, som omfattar gamla Hedmark och Akershus vid den norska vargzonen, har den största kvoten på tolv vargar.

– Den sammanlagda kvoten på 26 vargar utanför vargzonen är satt för att det ska vara möjligt att fälla varg i alla rovviltregioner om de skulle dyka upp där under vintern. Det behöver inte nödvändigtvis innebära att det fälls så många vargar, tillägger Espen Barth Eide.

Vill ha jakt på 28 vargar i vargzonen

De ansvariga rovviltsnämnderna vill att det dessutom fälls 28 vargar under vinterns jakt i den norska vargzonen, som ligger vid gränsen mot Sverige.

Det norska jägarförbundet har i sin tur krävt att det ska få jagas varg tidigare på året utanför vargzonen. Tidigare började licensjakten på varg den 1 oktober, men flyttades till den 1 december.

Älgjägare ska kunna skjuta vargar

Norges Jeger- och Fiskeförbund, NJFF, vill hellre ha jaktstarten redan i september, samtidigt som älgjakten. Då är det i vissa fall spårsnö och älgjägare kan hjälpa till att fälla vargar som annars angriper älghundar. 157 hundar har attackerats av varg sedan 1995.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!