Lär dig locka älg!

Att få prata med en älgtjur och försöka lura honom till en skottchans är en utmaning. Gör man det på rätt sätt, på rätt plats och vid rätt tid finns det en stor chans att du får en jaktupplevelse som du sent kommer att glömma.

Lockar du på rätt sätt, i rätt tid och på rätt ställe blir skjutavstånden ofta korta.

Hur ska man då gå till väga för att locka på rätt sätt? Det finns flera olika typer av ljud där det vanligaste är kontaktlätet. Det lätet används för att få kontakt med älgarna. Både kon, kalven och tjuren använder sig av detta läte för att kommunicera med varandra.

Lätet är något grövre för en tjur jämfört med en ko, och kalven har ett något ljusare läte än kon.

Med ett vant öra kan man också urskilja storleken hos tjurarna, där de största har det grövsta lätet.

Lär dig ljuden

Sedan har vi kons brunstläte som talar om för tjurarna att det finns en villig ko i närheten. Ett mycket användbart läte som många tjurar inte kan motstå för att kolla upp var det kom ifrån.

Ett annat gångbart läte är kalvens kontaktläte. Det är en signal till tjurarna att det finns en mottaglig ko i området.

Ett läte som kan få de största mest vaksamma tjurarna att helt tappa besinningen, är ett utmaningsläte från en annan tjur. Signalen du skickar till tjuren är att det redan finns en kavaljer hos kon.

Detta är dock ett lite vanskligt läte och det gäller här att låta som en mindre tjur. Är man för grov i tonen är det lätt att älgtjuren inte vågar kliva fram för att utmana, utan blir försiktig och lämnar området i tron att kavaljeren är större än han själv är.

Väl på pass

Hur ska du då lägga upp lockintervallerna? När du kommer till ditt tänkbara pass brukar det vara bra att sitta tyst 10–15 minuter för att låta marken vila från ljud.

Börja sedan med att köra kontaktläten i ungefär var tionde sekund i en till två minuter. Ha ett uppehåll på en till två minuter och börja sedan om igen med kontaktlätet i samma intervall.

När du kört kontaktlätet ungefär tio minuter lägger du in kons brunstläte och återkommer med detta ungefär var tionde minut. Du kan också lägga in kalvlätet lite då och då.

Lär dig din jaktmark, leta brunstgropar och börja locka. Jägaren har intagit sin plats och jakten kan börja.

Lär dig din jaktmark, leta brunstgropar och börja locka. Jägaren har intagit sin plats och jakten kan börja.

Älgen har koll

Vid kontakt med älg så är det vanligtvis en tjur du pratar med.

Minska då på intervallerna och locka endast med händerna. Älgen har bra koll varifrån ditt lockande kommer ifrån vid det här laget. Däremot kan du öka på kons brunstläte, för att få älgen att närma sig dig.

Har du en väldigt vaksam älg som går och pratar på avstånd kan det vara aktuellt med ett utmaningsläte, men tänk på att vara lite försiktig med tonen på det locket, för grovt innebär ofta förlorad älg.

Det går även att ha framgång genom att skrapa med en käpp, eller ännu bättre ett älghorn, i en trädstam. Eller att slå din käpp eller ditt älghorn mot något ris och bryta av lite kvistar.

Detta ska efterlikna en något irriterad och parningssjuk tjur som försöker imponera på kon.

Locka på stora avstånd

Med hjälp av en locklur transporterar du ljudet betydligt längre än med hjälp av bara händerna. Det finns i dag en mängd olika lurar att köpa och tillverka.

En billig, tålig och lätt lur är den man tillverkar av en bit plastmatta. Det finns massvis med spillbitar hos golvläggare att få eller få köpa billigt.

Det är mest effektivt att locka vid klara, kalla och vindstilla förhållanden. Då når ljudet väldigt långt ut i marken.

Att sitta i kuperad terräng är också en fördel, då ditt ljud studsar likt ett eko mellan höjderna och transporterar ljudet väldigt långt.

Bäst plats för lock

Det är till en fördel att du känner marken väl och vet var älgar brukar uppehålla sig. Att veta var tjurarna brukar feja hornen och ha sina brunstgropar är till en stor fördel.

Sitt gärna i ett torn och ha vinden i ansiktet och helst på ett öppet ställe, typ ett hygge eller vid ett myrland. Vanligt är att tjurarna brukar ha sina brunstgropar på mer höglänt terräng, som på berg och höjder.

Jagar du i ett jaktlag så prata snällt med jaktledaren om att få ett pass lite avlägset från hundar och andra jägare. Det är alltid en fördel om det är störningsfritt för att lyckas bäst.

Artikelförfattaren har tillsammans med sin älglur fått ännu en älgtjur inom 9,3:ans räckvidd.

Artikelförfattaren har tillsammans med sin älglur fått ännu en älgtjur inom 9,3:ans räckvidd.

Välj rätt tidpunkt

Sverige är ett avlångt land och älgarna har sina brunsttider lite olika beroende på var i landet du befinner dig. Men när du ser färska fejningar eller ännu bättre hittar färska brunstgropar, ja då är det hög tid för lockjakt.

Lock kan fungera även innan brunsten, men då är älgen mer vaksam och kommer ofta till dig helt tyst och ljudlöst. Efter brunsten brukar det också fungera någon vecka, men då är tjurarna åter mer vaksamma och försiktiga.

Bästa tiden på dygnet är tidig morgon och sen eftermiddag.

När man träffar helt rätt i tid brukar de flesta älgtjurar komma mot dig brölandes och i full fart.

Det är en otroligt häftig upplevelse att få den närkontakten med stora älgtjurar och skjutavstånden blir ofta väldigt korta.

Det gäller att träna

Bästa sättet att lära sig är förstås övning. Vill du lära dig hur älgarna låter så finns det stora chanser att man får höra det på nätterna under brunsten.

Sedan finns det massor med tips ute på internet, både från Norden och från Nordamerika.

Se nu till att tillverka en locklur, träna ljuden och lär dig din jaktmark. Tänk på vinden och börja locka när du tror det är nära till brunsttid.

Då kommer du garanterat att få en väldigt spännande och givande jakt. Lycka till!

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼