Caroline Dickson, chef för viltenheten vid länsstyrelsen i Dalarna, medger att det var fel att skriva om "genetiskt viktig varg" i ett beslut om skyddsjakt. Foto: Gettyimages och privat, montage

Länsstyrelsen pudlar – fel skriva ”genetiskt viktig varg” i avslag om skyddsjakt

Länsstyrelsens personal backar nu om en formulering i beslutet där man avslår skyddsjakt på en varg i trakterna av Hillersboda. Det var fel att skriva att skriva att det rör sig en "genetiskt viktig" varg i området.- Det var en miss, säger Caroline Dicksson, chef på länsstyrelsen i Dalarna.

"}}

Den 21 augusti dödades en smålandsstövare av varg i Hillersboda i Falu kommun. Ägaren sökte skyddsjakt och fick avslag.

Länsstyrelsen skriver i i beslut att den varg som rört sig i området är född i Björnåsreviret. Han har genom DNA kopplats till ett angrepp på får i Sundborn

Han är en så kallad F1:a, alltså en första generationens avkomma efter en varg från Finland-Ryssland.

Avkomma till Galvenhanen

I det här fallet handlar det om en avkomma till alfatiken i Björnåsreviret, som i sin tur är en avkomma till den så kallade Galvenhanen, som kom från Finland-Ryssland och levde i flera revir i Hälsingland.

”Detta innebär att denna individ är genetiskt viktig för den skandinaviska vargstammen”, skriver länsstyrelsens handläggare i beslutet.

Människor med insyn i vargförvaltningen har reagerat på formuleringen och nu backar Caroline Dickson, chef för viltenheten, från skrivningen.

– Vi har skrivit fel i beslutet – det var en miss, medger Caroline Dickson för Jaktjournalen.

”Många F1:or”

Vargforskare Olof Liberg förklarar hur det kan komma sig att en F1:a kan få någon annan klassning än jätteviktig.

– Det finns så många F1:or efter Galvenhanen, att det inte spelar någon roll på enstaka individer. De verkligt viktiga vargarna är avkommorna efter Tivedenvargarna, säger Liberg.

De första valparna efter Galvenhanen föddes redan 2008. Sedan ynglade han och hans tikar regelbundet under många år. Idag är han död sedan flera år.

– Vi skrev fel i beslutet om hur viktig just den här vargen från Björnås är. Men det fanns inte med i vårt underlag för att avslå skyddsjakten. Skälet till avslaget är att det handlar om ett område som är så stort geografiskt att det inte är osannolikt att skadorna orsakats av mer än en varg. Det skulle också kunna vara en vandringsvarg. Vi har använt oss av Viltskadecenters bedömningsmetod och funnit att risken för angrepp på hundar inte är större i andra områden, säger Caroline Dicksson.

Ny attack

Ytterst handlar frågan om vargarnas genetiska klassning om hur länge vargar kan vara fredade från skyddsjakt med hänvisning till sitt ursprung.

Så sent som i söndags inträffade en ny attack nära det område där smålandsstövaren dödades. En finnstövare blev biten.