På fredag avgörs Älghund-SM 2023 i Norrbotten.Arkivbild/foto: Lars Johan Skjeggedal, N(J)CH NMEl18 Tømmerkoias Bass

Jaktjournalen presenterar 2023 års SM-hundar

Jaktjournalen är som vanligt på plats när årets SM avgörs i Norrbotten den 29 september.Mästerskapet arrangeras för 30:e gången och tio av landets absolut bästa älghundar gör upp om medaljerna.

Provområdena är stora och ligger mellan 4 000 och 10 000 hektar. Älgtillgången är hyfsad, men hundarna lär få jobba hårt.

Klockan 07.00 på fredag släpps hundarna och prisutdelning beräknas vara runt 20.00 på kvällen.

Norrbotten

SE J(LÖ)CH Sörlännska´s Eroy och Olof Gustavsson är uttagna till Älghund-SM 2023. Lillehussarna Kalle och Hjalmar är mycket nöjda. Foto: privat

Jämthund, SE J(LÖ)CH Sörlännska´s Eroy.

Ägare: Olof Gustavsson, Malmberget.

Eroy tog sig till årets SM genom att vinna uttagningen i Norrbotten där 40 hundar gjorde upp om SM-platsen. Sörlännska´s Eroy, 2,5 år, segrade med ett förstapris på fina 90 poäng.

– Det är en hund med mycket energi, nästan outtröttlig. Samtidigt är han en trygg familjehund. Lydnaden kan variera, men han har en bra förmåga att få älgarna att stå i upptaget, säger Olof, som varit ledig hela september och jagat med Eroy.

Jaktprovsresultat: 1 st ”unghundsetta” på 64,5 p, samt tre ettor på 77, 87 och 90 poäng.

Läs också: Eroy besegrade 40 hundar

Bergslagen

Blomskogens Qrut och David Sundqvist är klara för Älghund-SM 2023. Foto: privat

Jämthund, SE J(LÖ)CH Blomskogens Qrut.

Ägare: David Sundqvist, Lysvik.

Qrut vann uttagningen i Bergslagen med ett tredjepris på 56 poäng efter en jobbig provdag där ståndskallet blev stött två gånger av både personbil och senare en skogsmaskin.

– Qrut visade väldigt tidig jakt så jag fick hålla tillbaka honom. Han har ett väldigt snabbt sök och bra förmåga att ställa älg i upptaget., säger David, som laddat upp med jakt i Jämtland.

Jaktprovsresultat: 1 st 0:a på 9 poäng vid 10 månaders ålder. Sedan tre raka ettor vid 17-18 månader; 78,5, 72,5 och 89,5, samt en 3:a på 56 p.

Sydsvenska

Jämthund, SE J(LÖ)CH, NO J(L)CH Melkers Azzi.

SE J(LÖ)CH, NO J(L)CH Melkers Azzi och Thomas Melkersson imponerar med sju raka förstapris. De är nu klara för Älghund-SM 2023. Foto: Privat

Ägare: Thomas Melkersson, Kisa.

Redan hösten 2022 blev Azzi, 6,5 år, uttagen i Sydsvenska sedan hon vann uttagningen på fina 89 poäng.

– Azzis styrkor är bra sök, ståndarbete och skall. En jämn hund som har blivit lite väl envis med åren, säger Thomas som även har fött upp henne. Sedan slutet av augusti har de varit uppe i Storuman och förberett SM-starten. Tomas har också en tidigare start på SM med en av sina andra hundar.

Jaktprovsresultat: Idel förstapris; 89 p, 90,5 p, Norskt tvådagarsprov 63+87 p, 84 p, 83,5 p och 71,5 p.

Läs också: Azzi till SM med sju raka ettor

Gävleborg

Jämthund, J NORD J(LÖ)CH Älgstötens Cax.

J NORD J(LÖ)CH Älgstötens Cax, 6,5 år, med Martin Ribers kommer att göra allt för att ta hem SM-guldet till Gävleborg igen. Foto: Privat

Ägare: Martin Ribers och Tomas Lundberg, Motala

Cax, 6,5 år, ska försvara Gävleborgs SM-vinst från fjolåret. En rutinerad hund som vann uttagningen på starka 90 poäng.

– Han har en väldigt stor jaktlust och vilja att hitta älg varje dag. Dessutom har han förmågan att ställa älg direkt i upptaget. I unga år var han stökig och smet ut i skogen och skällde älg, nu är han väldigt lugn och trygg, säger Martin som laddat upp med jakt i Härjedalen och Dalarna inför SM:et.

Cax har startat 11 gånger på jaktprov, varav 9 har resulterat i förstapris.

Jaktprovsstarter: Förstapriser, 90 p, 82,5 p, 80,5 p, 92,5 p, 94,5 p, 87 p, 74 p, 79,5 p, 79 p och tredjepris på 51 och andrapris på 62 poäng.

Västerbotten

Jämthund: SE J(LÖ)CH Sörlännska´s Flex.

Ägare: Jonas Lundberg, Umeå.

Sörlännska´s Flex och Jonas Lundberg, Umeå, är klara för Älghund-SM 2023. Foto: Privat

Redan vid 14 månaders ålder blev Flex klar jaktchampion och för ett par veckor sedan vann han Västerbottens SM-uttagning med ett förstapris på 73,5 poäng.

– Han började skälla älg tämligen omgående. Flex har ett bra älgarbete, lugn i upptagen och hyfsat bra sök för att hitta älg. På uttagningen kunde jag också locka in honom, säger Jonas som jagat runt Umeå veckorna före SM:et.

Jaktprovsstarter: Förstapriser på 73,5 p, 77,5 p, 83 p, 73,5 p. Samt 1 KEB och ett andra pris på 68,5 p.

Läs också: Västerbotten skickar stjärnskott till SM

Västernorrland

Jämthund: Blomskogens Q-Bamse

Ägare: Morrow Bylund, Sollefteå.

Blomskogens Q-Bamse och Morrow Bylund, Sollefteå, är uttagna till Älghund-SM 2023. Foto: Privat

Q-Bamse kom till Västernorrlands uttagning med ett förstapris på 82,5 poäng. Men vid uttagningen fick de sex deltagande hundarna svåra förutsättningar. Tre av sex hundar hittade inte älg och de övriga lyckades inte prestera prisprov.

Bäst lyckades Q-Bamse, 2,5 år, med en nolla på 24,5 poäng, vilket räckte till en SM-plats.

– Bamses bästa egenskap är att han vill hitta älg till varje pris. Det är extra kul att han ska tävla mot sin kullbror Qrut, säger Morrow som jagat mycket inför SM-tävlingen.

Helgen efter SM ska Q-Bamse även starta i Jämthundklubbens Ungdomsmästerskap.

Jaktprov: Förstapris 82,5 poäng, nolla 24,5 poäng.

Läs också: Blomskogens Bamse representerar Västernorrland

Östsvenska

Jämthund: Assar

Ägare: Patrik Axelsson, Skärplinge

Jämthundshanen Assar håller en hög och jämn nivå i skogen. Han och ägaren Patrik Axelsson åker de till SM för att ha roligt. Foto: Privat.

När Östsvenska hade sin uttagning var det högsommarvärme och säsongens första släpp för Assar som segrade med ett tredjepris på 50 poäng.

– Han gillar inte värme så därför hade jag tagit det lugnt med honom. Det är min egen uppfödning och i fjol startade jag honom på ett prov som blev ett förstapris på 85,5 poäng. Assars styrkor är att hitta älg och söket är både snabbt och stort, ibland upp till 20 km i timmen, berättar Patrik.
Assar har inte jagat inför SM:et, men fått träningssläpp på hemmaplan.

Jaktprov: Förstapris 85,5 poäng, tredjepris 50 poäng.

Läs också: Jämten Assar tävlar för Östsvenska

Västsvenska

Jämthund: Härkilas Jojje II

Ägare: Kenth Wärnebo, Dals-Långed

Med två förstapris på höga 93,5 poäng imponerar Västsvenskas SM-hund, Härkilas Jojje II. Ägare Kenth Wärnebo, Dals-Långed. Foto: Svante Jansson

Västsvenska genomförde sin SM-uttagning redan hösten 2022. En uttagning som jämthundshanen Härkilas Jojje II, 4,5 år, vann på höga 93,5 poäng.

En månad innan SM-uttagningen kvalade han även då in med ett förstapris på 93,5 poäng.

– Han är en hund med otroligt mycket energi, på gränsen till ADHD. Jaktligt står han för att stort och snabbt sök på runt en kilometer. Men det som imponerar mest på mig är hans extrema lydnad som är medfödd, säger Kenth, som träningssläppt på hemmaplan inför SM.

Jaktprov: 3:a 59 p, 2:a 68,5 p, 1:or 93,5 och 93,5 poäng.

Jämtland/Härjedalen

Äppelrosbergets Atlas ersätter sjuk hund

Jämthundshanen SE J(LÖ)CH Äppelrosbergets Atlas, 4,5 år, med ägaren Fredrik Dubbel, Ytterhogdal, ska representera Jämtland/Härjedalen. Detta sedan den först uttagna hunden drabbats av halsproblem.

Atlas har i stort sett jagat från första släpp.

– Det har knappt varit tal om någon intagning, första hösten sköt jag två älgar på bra ståndskall för honom. Sedan startade jag på prov som inte gick som jag tänkt, sedan jagade jag med honom och sköt älg på nytt, för att sedan på prov misslyckas igen. På något konstigt sätt kom vi i otakt, berättar Fredrik Dubbel.

Med med 14 dagars varsel fick Fredrik Dubbel besked om att han ska starta på SM med sin jämte Äppelrosberget Atlas. Foto: Privat

Bästa provet kom ifjol när kan kvalade inte till SM-uttagningen i Jämtland/Härjedalen. En stark etta på fina 89,5 poäng.

För 14 dagar sedan fick Fredrik veta att han ska delta på SM. Atlas är bra i gång och har jagat under september.

Jaktprov: 2:a 65 p, 1:a 89,5, 74 och 70 p, KEB 11,5 p, KEB 10, 0:a 24,5, 28, 26 poäng.

Dalarna

Jämthund: Rotendalens Manolito

Ägare: Anders Hansback, Våmhus.

Dalarnas Älghundklubb har flest vinster av lokalklubbarna på SM. I år hoppas man på 4,5-årige jämthundshanen Rotendalens Manolito som vann dalaklubbens uttagning med ett förstapris på 72,5 poäng.

– Manolitos främsta förtjänst är ett bra sök och att han i regel får älgarna att stå i upptaget. Men inkallningen kan vara svår ibland, han kommer men vänder en bit i från. I fjol blomstrade han ut ordentligt och tog ett förstapris på 94 poäng, säger Anders som jagat inför starten på SM.

Rotendalens Manolito och Anders Hansback siktar på att ta Dalarnas tionde SM-guld. Foto: Privat.

Jaktprov: Förstapris 94 p och 72,5 poäng.

Läs allt om SM-dramatiken i Jaktjournalen – Sveriges största fristående jakttidning!