Nils Carlsson på länsstyrelsen i Skåne ser en utveckling där samhället betalar för att jägare håller sig med hundar som jagar varg. Foto: Johan Öhman och privat, montage

Han överväger pengar till jägare som håller hundar som jagar varg

Ännu en vargattack inträffade på onsdagen i reviret Söderåsen. Ny skyddsjakt är igång. Men det är svårt att hitta jakthundar som jagar varg i södra Sverige och länsstyrelsechefen Nils Carlsson har fått en idé.– Vi måste säkra tillgången på hundar som jagar varg och vara beredda att betala ägarna för att de har sådana hundar, säger Nils Carlsson till Jaktjournalen.

Den så kallat genetiskt ”viktiga” vargen, en hane född i norska reviret Setten, är genom DNA knuten till 14 attacker mot tamdjur i Skåne, Halland, Kronoberg och Kalmar.

Den 23 mars dödades ett får på en gård i Svalöv – och den ”viktiga” vargen lämnade sitt DNA. Området ligger inom det som betraktats som reviret Söderåsen, men det var alltså den norskfödde hanen som återigen gav sig på tamdjur.

På onsdagen upptäcktes ytterligare en attack mot en fårbesättning i området.

Nära tidigare attack

– Den gården ligger cirka tre kilometer från gården som drabbades den 23 mars. Det ska bli spännande att se vad DNA-proverna visar, men jag skulle inte bli förvånad om det är hanvargen från Setten som ligger bakom även det senaste fallet, säger Nils Carlsson.

Länsstyrelsen har dessutom fått ytterligare ett svar på ett DNA-prov, som visar att samme varg dödade får i Skåne den 8 februari.

Den första skyddsjakten i Söderåsenreviret stoppades av förvaltningsrätten. Men nu anser Nils Carlsson och hans kollegor att ett nytt läge uppstått. Därför beslutade de om ny skyddsjakt på onsdagen.

Plotthund

Jakten inleddes direkt.

– Vi använde en plotthund och spårade efter i cirka två kilometer. Men sedan tappade man spåret, berättar Nils Carlsson.

Han vet inte om plotthunden som änvändes vid spårningen har jagat varg tidigare.

Men Nils Carlsson ser att södra Sverige kommer att behöva hundar som är vana att jaga varg.

– Det går naturligtvis inte att räkna med att jägare ska betala för att hålla sig med hundar som jagar varg. Jag har inte förankrat någonting med mina chefer, men jag ser ett behov av kompetenta hundar – och jag anser att det måste finnas pengar som länsstyrelsen kan betala jägare för att de har sådana hundar, säger Nils Carlsson.

Inte bara enstaka ekipage

Det handlar då inte bara om några enstaka ekipage.

– Det är inte omöjligt att det i framtiden pågår flera skyddsjakter samtidigt i södra Sverige och att det behövs hundar i olika län. Det handlar om att vi måste kunna få in hundekipage snabbt. Vi är inte hjälpta av om det finns en hund till exempel i Södermanland, säger Nils Carlsson.

Parallellt med den pågående skyddsjakten jobbar Nils Carlsson och hans kollegor med sin överklagan av den underkända skyddsjakten i Söderåsen. Överklagan skickas inom kort in till kammarrätten.