Det finns fårägare som rapporterar 30-40-procentiga förluster till lodjur i norska Tingvoll. Skyddsjägarna önskar få använda drivande hundar för att lyckas i skyddsjakterna. Foto: Gettyimages, montage

Stora problem med lodjur – vill sätta in drivande hundar

I norska kommunen Tingvoll skulle det behövas drivande hundar för att få bort lodjur som ställer till stora problem för fårägare. Viltförvaltaren tycker att regelverket, som tillåter ställande hund men inte drivande hund, är ”konstigt”.

Rovdyr.org skriver om problemen med lodjur i Tingsvolls kommun, där myndigheterna bestämt att lodjuren ska ha företräde framför exempelvis fårnäringen.

Över 150 får har dödats under innevarande säsong. Det finns fårägare som rapporterar 30-40-procentiga förluster av lamm.

– Tingvoll har blivit som en avelsfabrik för lodjur. Som förvaltningen är upplagd blir det ingen reglering av lodjursstammen här, utan det föds lodjursungar varje år, säger Lars Erik Koksvik, kommunal viltförvaltare i Tingvoll, till Rovdyr.org.

Skadskjutet lodjur

Två resultatlösa skyddsjakter har genomförts. Utan möjlighet att använda hundar har skyddsjägarna varit hänvisade till att försöka skjuta lodjur genom vaktjakt.

Man genomförde också ett jaktförsök den 16 augusti vid kadavret efter ett lodjursdödat rådjur. Det resulterade i en skadskjutning, skytten träffade lågt och lodjuret har inte gått att hitta med spårhundar i lina.

Viltförvaltare Lars Erik Koksvik önskar sig att skyddsjägarna kunde sätta in drivande hundar, vilket skulle effektivisera skyddsjakterna avsevärt.

Drivande hundar är förbjudet på stora rovdjur i Norge. De norska myndigheterna gör meddelar dock undantag ibland.

– Det måste vara tillåtet att säga att regelverket är konstigt, när det är tillåtet att använda en hund som är tyst när den springer efter lodjuret, men inte en som skäller, säger Koksvik till Rovdyr.org.

”Trasig situation”

Han befarar att det inte dröjer lång tid innan de norska myndigheterna hänvisar till djurvälfärd och inför begränsningar i vilka områden som får betas av fåren.

– Det är en trasig situation. Det börjar bli alldeles för svårt att kombinera antalet lodjur med boskap i detta område. Med så stora rovviltproblem är det bara en tidsfråga innan Mattilsynet sätter ner foten, säger Lars Erik Koksvik.