Jaktnyheter

Extremt viktig smålandsstövare död efter vargattack

Smålandsstövartiken Liv blev tre år gammal. I lördags dödades hon av varg i Hillersboda i Falu kommun. Bild: Privat och Eniro

En smålandsstövare som var extremt viktig för att rasen ska överleva långsiktigt har avlivats efter en vargattack i Dalarna i lördags. Hunden var en andra generationens avkomma efter smålandsstövare och inkorsad schillerstövare.

"}}

– Vi hade sett fram emot att gå jaktprov med henne och para henne i framtiden. Men det fick vi aldrig uppleva, säger kvinnan i familjen som fick smålandsstövaren dödad.

Det var i lördags som den treåriga smålansstövartiken Liv släpptes för första gången den här säsongen. Det var i trakterna av Hillersboda och det blev upptag och drev, men plötsligt var hunden stilla på pejlen.

– Min sambo hittade henne svårt biten och bar henne ned till bilen. Jag såg henne innan de åkte till djursjukhuset och då var hon vid medvetande, men mycket medtagen, berättar kvinnan.

Veterinärerna på Strömsholm kunde konstatera att tiken inte svarade positivt på medicineringen som sattes in. Hon visade sig också ha så svåra inre skador att man tvingades avliva henne.

”Extremt viktig”

Mats Nilsson är avelsråd, utsedd av Svenska Stövarklubben, för smålandsstövare. Han säger att den vargdödade tiken var ytterst viktig för det avelsprojekt som Svenska Kennelklubben och Svenska Stövarklubben driver för att rädda smålandsstövarna.

– Man räknar med att det finns mellan 500 och 600 smålandsstövare, framförallt i Sverige men också några i Norge och Finland. Den här hunden var extremt viktig eftersom kullen hon föddes i var väldigt liten, säger Mats Nilsson, Svenska Stövarklubbens avelsråd för smålandsstövare.

Det var tänkt att tiken Liv skulle föra viktiga gener vidare till nya smålandsstövarvalpar och bidra till att rädda rasen.

– Hon var en fantastisk familjehund och blev bara bättre och bättre jakthund. Vi hade tänkt meritera henne på jaktprov i år och sedan låta henne få valpar. Men det fick vi aldrig uppleva, säger kvinnan i ägarfamiljen.