Rotendalens Manolito och Anders Hansback siktar på att ta Dalarnas tionde SM-guld. Foto: Privat.

Mästarklubben Dalarna ska ta hem SM-guldet med Manolito

Dalarnas Älghundklubb har överlägset flest SM-guld, hela nio stycken har klubbens hundar lyckats bärga. Fyra mer än Östsvenska Älghundsklubben. Nu siktar man på nytt SM-guld genom att skicka jämthundshanen Rotendalens Manolito och husse Anders Hansback, Våmhus.

Rotendalens Manolito vann uttagningen i Dalarna med ett förstapris på 72, poäng.

Manolito som blev fyra år i april är en otroligt trevlig och snäll familjehund, enligt Hansback.

– Det finns inget ont i honom. Men direkt jag tar på mig jaktbyxorna växlar han upp och har fullt fokus på jakt.

– Hans främsta förtjänst är ett bra sök och att han i regel får älgarna att stå i upptaget. Blir det sken och han har kontakt kan det bli långa förföljanden. Inkallningen kan vara svår ibland, han kommer mot mig, men vänder på 30 meter när han konstaterar att jag är med, berättar Hansback.

Matchats sparsamt

– I går kom upptaget redan på 300 meter i marker norr om Våmhusskogen. Det blev fast i upptaget i stort sett. Sedan gick det ganska bra, han fick ihop lite över 300 minuters skalltid. Domaren försökte sig på en invallning, han kom, men vände på 30 meter, som han ofta gör.

Hansback har matchat Manolito sparsamt, både 2020 och året därpå råkade Hansback ut för svår covid och låg i respirator i 10 dygn och sedan rehabilitering på sjukhus i en månad. Så 2021 blev det ingen jakt alls.

– Jag är otroligt tacksam över att familjen tog så väl om hand om Manolito under under sjukdomstiden.

I fjol blomstrade Manolito ut ordentligt och gjorde sin första jaktprovsstart med en etta på fina 94 poäng.

– Den dagen funkade det mesta. Nu ska vi ladda upp med älgjakt i september, sedan får vi se vad som händer. Man vet ju inte hur han reagerar om han träffar på ren, men här hemma bryr han sig inte om varken hjort eller rådjur, avslutar Hansback förväntansfullt.