Jaktnyheter

Jämthundstik ihjälbiten av varg under älgjakt

Den lovande duktiga jämthundstiken blev bara två år gammal. Foto: Privat
En drygt två år gammal jämthundstik dödades på lördagsmorgonen av varg utanför Färila i Hälsingland. Hunden skällde älg när vargarna tog henne. – Nacken var avbiten, berättar hundens ägare.
Man jagade älg i Bondskog väster om Färila och jämthundstiken tog upp ko och kalv. Älgarna och hunden gick dock ur området och in på grannmarken. – Jag tog bilen och åkte runt för att koppla hunden. När jag kom fram hörde jag något enstaka skall, sedan blev det tvärtyst, berättar hundägaren.

Låg död på hygget

Han gick upp mot platsen där han såg att hunden befann sig på pejlen. Han lockade på tiken men fick ingen kontakt. På pejlen såg han att hon rörde sig någon eller några meter. På hygget låg jämthundstiken död. – Hon var huggen i baken och magen och nacken var var avbiten. Jag bar ned henne till bilen, berättar hundägaren. Länsstyrelsens besiktningsman var snabbt på plats och konstaterade att hunden dödats av varg. – Det är så djävla tråkigt när man lyckats få tag i en hund som jagar bra, säger hundägaren.

Jakten inställd

Jaktledare i laget är Magnus Olsson. – Vi bröt jakten och kommer inte att jaga mer förrän det kommer spårsnö, så att vi kan se vad som rör sig på marken. Det är ingen som vill släppa en hund efter det här, säger Magnus Olsson. Det finns tre olika vargrevir i trakterna och under septemberjakten såg jägarna, bland annat Magnus Olsson, fyra vargar. – De kom på vägen bredvid oss som satt på pass, säger Magnus Olsson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21
 

Attacken inträffade vid jakt i Bondskog utanför Färila. Karta: Hitta.se