Jämthundstik ihjälbiten av varg under älgjakt

En drygt två år gammal jämthundstik dödades på lördagsmorgonen av varg utanför Färila i Hälsingland. Hunden skällde älg när vargarna tog henne. – Nacken var avbiten, berättar hundens ägare.

Den lovande duktiga jämthundstiken blev bara två år gammal. Foto: Privat

Man jagade älg i Bondskog väster om Färila och jämthundstiken tog upp ko och kalv. Älgarna och hunden gick dock ur området och in på grannmarken.

– Jag tog bilen och åkte runt för att koppla hunden. När jag kom fram hörde jag något enstaka skall, sedan blev det tvärtyst, berättar hundägaren.

Låg död på hygget

Han gick upp mot platsen där han såg att hunden befann sig på pejlen. Han lockade på tiken men fick ingen kontakt. På pejlen såg han att hon rörde sig någon eller några meter.

På hygget låg jämthundstiken död.

– Hon var huggen i baken och magen och nacken var var avbiten. Jag bar ned henne till bilen, berättar hundägaren.

Länsstyrelsens besiktningsman var snabbt på plats och konstaterade att hunden dödats av varg.

– Det är så djävla tråkigt när man lyckats få tag i en hund som jagar bra, säger hundägaren.

Jakten inställd

Jaktledare i laget är Magnus Olsson.

– Vi bröt jakten och kommer inte att jaga mer förrän det kommer spårsnö, så att vi kan se vad som rör sig på marken. Det är ingen som vill släppa en hund efter det här, säger Magnus Olsson.

Det finns tre olika vargrevir i trakterna och under septemberjakten såg jägarna, bland annat Magnus Olsson, fyra vargar.

– De kom på vägen bredvid oss som satt på pass, säger Magnus Olsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

Attacken inträffade vid jakt i Bondskog utanför Färila. Karta: Hitta.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.

Misstänkt för illegal vargjakt – vann över polisen igen och får sina vapen

En av de misstänkta i det så kallade Amungenfallet, där en varg ska dödats illegalt, får rätt igen mot polisen. Nu meddelar Kammarrätten i Sundsvall för andra gången att bevisningen är för svag och att "Olle" ska ha igen alla sina vapen. – Det är märkligt att polisen inte accepterade den första kammarrättsdomen, säger advokat Erik Söderman.
ANNONS ▼