Det är många turister på Orust på sommaren. Bilden är tagen vid Hälleviksstrand. Arkivbild: Gettyimages

Svårt uppdrag för vargjägarna på Orust – massor med turister

Jägarna som ska fälla den fårdräpande vargen på Orust har ett svårt uppdrag. En försvårande faktor är att antalet människor som vistas på den populära turistön mångdubblas just den här tiden på året.

"}}

– Det är nog ett närmast omöjligt uppdrag att få tag i den vargen nu, säger en erfaren stövarjägare som Jaktjournalen talat med.

Länsstyrelsens personal skriver i beslutet om skyddsjakten att maximalt två löshundar får användas åt gången. De ska vara specialtränade för jakt efter rovdjur.

Länsstyrelsens personal betonar att lufttemperaturen ska beaktas vid jakt med drivande hundar. Vilt och hundar får inte utsättas för onödigt lidande.

Jakt från motorfordon

Beslysning och motorfordon får användas.

”Undantaget att motordrivet fordon får användas vid skyddsjakten gäller endast för körning på vägar och skogsbilvägar, samt för att avlossa skott när motorn är avstängd och fordonet inte är i rörelse. Motordrivet fordon har samma betydelse som i 2 § lagen (2001:559) om vägtrafikdefinitioner”, skriver länsstyrelsens personal i sitt beslut.

Kommunalrådet på Orust, socialdemokraten Catharina Bråkenhielm, berättar att ön har lite drygt 15.000 bofasta under vinterhalvåret.

– Vi räknar med att det vistas 50.000 personer här under sommarmånaderna, säger hon.

Vargen måste skjutas med klass 1-vapen, alltså kulvapen.

– Det här är sämsta årstiden för skyddsjakt, både vädermässigt och med tanke på alla turister. Men vi har sammanhängande skogsområden, där det går att jag med löshund. Vi jagar mycket med stövare här, berättar en annan stövarjägare för Jaktjournalen.

Inte oroad

Kommunalrådet är inte oroad över säkerheten i samband med jakten.

– Länsstyrelsen utser nog proffs som genomför den här jakten, säger Chatarina Bråkenhielm.

Skyddsjakten på en varg har beslutats av länsstyrelsen sedan sammanlag 27 får dödats i fyra attacker sedan den 5 juli.

Jaktjournalen försöker få tag i jaktledaren för att höra hur man tänker lägga upp taktiken i jakten.