Olof och hans unga jämthundshane har haft en fantastisk vecka. Foto: Privat, montage

Klockrent jaktprov och sedan 16-taggare på stånd – puss på dig husse

I måndags ett klockrent jaktprov - och i onsdags en 16-taggare på bergfast stånd. Nu har polletten trillat ned på allvar för 18 månader gamla jämthunden Roy. Och husse Olof Gustafsson är så glad.

"}}

– I år har han börjat fungera jättebra, säger 35-årige Olof Gustafsson som bor och jagar i trakterna av Malmberget i Norrbotten.

Han har jagat sedan barnsben och innan han köpte sin första egna älghund blev det en del fågeljakt också.

– Sedan jag skaffade min första älghund har jag snöat in helt älghundar, konstaterar Olof.

Första hunden var en karelare, men den blev det aldrig någonting med i jaktskogen. Därefter valde Olof Jämthund – idag tioårige Kvarnbergets Ajax, som har fungerat mycket bra och är jaktchampion.

När det åter blev dags att välja valp ville Olof ha från samma blodslinjer. Ajax är morbror till unghunden han har idag, Sörlännska’s E-Roy.

”Ung och barnslig”

– Förra året var han så himla ung och barnslig och därför släppte jag honom inte mycket. Men han lyckades försvinna och vara borta hela natten – och jag fick åka och hämta honom. I år har han skällt i fem-sex timmar och sedan tagit bakspåren tillbaka till mig. Det uppskattar jag mycket, säger Olof.

I måndags lyckades han och Roy mycket bra på ett jaktprov. Hunden gjorde en sökvända och lät sig sedan kallas in. Efter ett tag fick han vittring på en grupp med älgar och började skälla 1,5 kilometer från Olof, domaren och en domarelev.

Det visade sig vara tjur, ko och kalv.

– Det var så skrapigt före och väldigt svårt att smyga, så jag lät domarna smyga ensamma. De lyckads kalla in honom från ståndet, berättar Olof.

Å fy fan, kallade domaren in honom?
– Å fy fan, det säger jag också, säger Olof och skrattar högt.

Lyckad inkallning igen

Hur bar han sig åt?
`- Han smackade och hade en påse hundgodis med sig, som Roy fick av. Sedan var hunden fram till domareleven också innan han for tillbaka och skällde på älgarna. Jo, jo, du hör ju, säger Olof och skrattar igen.

Efter stötningar och nya fasta stånd, där Roy hade tagit fasta på tjuren, genomförde även Olof en lyckad inkallning.

– Jag var cirka 100 meter ifrån och ropade ”Roye, Roye kom. Och då kom han, konstaterar Olof.

Domaren har föreslagit ett förstapris, men när detta skrivs ha domarkollegiet ännu inte fastslagit hur höga poäng det blir.

Olof är dock översvallande nöjd.

– Möjligtvis var han lite gles i skallet vid några tillfällen, men det berodde nog på att tjuren jagade honom med jämna mellanrum. Det är inte så lätt för honom att skälla då, säger Olof.

Skällde fast 16-taggare

På onsdagen gick han ut med sin unghund på skarp jakt. Det blev upptag en kilometer bort och nu hade det snöat, så det gick bara att smyga tyst.

Men Olof gick målmedvetet till väga och tog över en timme på sig att smyga in på ståndet.

– Jag kom in på 60 meters avstånd och det var i en gammal skog med gran och björk som aldrig avverkats. Jag satt bra länge och spanade, för ibland var det träd i vägen och ibland visste jag inte var hunden var, berättar Olof.

Rätt vad det var gjorde älgtjuren ett utfall mot Roy, som for iväg så att Olof kunde konstatera att han inte fanns i kulans riktning.

Han fick in ett bra lungskott med sin 308:a och älgen gick 50 meter innan den gick omkull.

– Det var en 16-taggare och jag uppskattar att den vägde omkring 250 kilo slaktad. Jag hämtade den inte förrän i dag, så den är inte vägd, säger Olof.

En utmaning

Det var hornmässigt den största älg han skjutit i sitt jägarliv.

Det blev en utmaning för honom att ta ur den fullvuxna tjuren ensam.

– Men jag har alltid snören med mig, så jag knöt fast benen i träd och hade bra hjälp av hornkronan som låg stadigt mot marken. Jag passade på att sota den också, berättar Olof.

Det blev bergfast stånd som Olof Gustafsson kunde smyga sig in på. Foto: Privat
Olof fick skjuta sin hittills största älg för unghunden Roy.
Olof Gustafsson och hans fina jämthund Sörlännska’s E-Roy har haft en fantastiskt vecka. Foto: Privat

Han täckte över älgen lite och på torsdagen for han dit och hämtade bytet med en fyrhjuling.