Jämthundstiken bär skador som är typiska efter närkontakt med lodjur. Foto: Gettyimages, arkivbild

Jämthundstik attackerad av lodjur under vildsvinsjakt

En jämthundstik attackerades på söndagen av lodjur utanför Värnamo. – Jag trodde först att hon sprungit in i vildsvin i daglega, men det här är en annan typ av skador, berättar hundägaren.

Han var på vildsvinsjakt öster om sjön Hindsen, som ligger öster om Värnamo i Jönköpings län. – Vi hittade synliga slag efter vildsvin i en plantering och släppte hunden, berättar jägaren. Det är en sjuårig jämthundstik och hon sökte ut cirka 300 meter när ägaren plötsligt hörde henne skrika. Hunden återvände till sin förare. – Jag tror länsstyrelsens besiktningsman räknade till sju olika skador efter bett och klor. De sitter på ryggen, i nacken, på halsen, ena örat och ett framben, berättar jägaren.

Kan söka ersättning

Linda Andersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Jönköping, bekräftar att hunden skadats av lodjur. – Med anledning av hur skadorna ser ut och var de sitter så drar vi slutsatsen att det är lodjur, säger Linda Andersson.

Får ägaren ersättning av staten för attacken? – Han har möjlighet att söka ersättning och då blir det ett ärende hos oss, svarar Linda Andersson.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21