Jakten leder inte till fler älgar på vägarna

Älgjakten leder inte till att fler älgar rör sig på vägarna. Det har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, kommit fram till.

Det blir inte fler älgar på vägarna på grund av älgjakt. Foto: Gettyimages

P4 Värmland berättar att SLU haft 172 GPS-utrustade älgar som studerats under tio år. Älgarna rör sig annorlund under hösten, men det beror på brunst och inte på jakt.

Älgjakten påverkar också älgarnas rörelsemönster men betydligt mer kortvarigt än brunsten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼