Ingen lodjursjakt i Norrbotten – ”under miniminivån”

Det blir ingen licensjakt på lodjur i Norrbotten i år. – Vi ligger under miniminivån för stammen, säger Anna Danell, handläggare vid länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har beslutat att det inte blir någon lodjursjakt i Norrbotten i vinter. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen fattade beslutet på tisdagen.

– Egentligen ska beslutet grundas på förra årets inventeringar. Vi har inväntat inventeringarna även i år, men inte kunnat finna fler familjegrupper än i fjol och då var siffran 16. Miniminivån är fastställd till 17 familjegrupper, säger Anna Danell

Vad beror det på?
– Vi hade en ganska omfattande skyddsjakt 2017, då det sköts 16 lodjur. I licensjakten det året var tilldelningen 8. 2018 hade vi upplåtit 4 lodjur, max 2 honor, och det fälldes 3 djur totalt, säger Anna Danell.

Här kan du läsa om tilldelningen i övrigt i den svenska lodjursjakten.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser