Jaktnyheter

Historisk seger för norsk vargförvaltning

När det norska beståndsmålet för varg är nått, är det okej med vargjakt. Det har nu slagits fast av Norges Høyesterett. Foto: Arkivbild

Nu har högsta juridiska instans i Norge slagit fast att staten gjorde rätt när man beslutade om licensjakt på varg i Letjenna-reviret 2019.
Norges Høyesterett finner att beståndsmålet för varg var uppnått när jaktbeslutet togs.

Det är värnarnorganisationen Noah, som överklagat vargjakten i Letjenna-reviret, där fyra av sex vargar hann skjutas innan jakten stoppades.

Noah vann både i tingsrätten och efterföljande lagmannsretten, som fann att jakten var olovlig.

Det politiska målet är att Norge ska ha fyra till sex vargrevir med valpar. Det innebär totalt mellan 40 och 60 vargar.

Minst tre av reviren ska ligga helt inom landets gränser, har norska Stortinget slagit fast.

Beståndsmålet uppfyllt

Regeringen har pekat på att beståndsmålet var uppfyllt med råge när beslutet om vargjakt togs. Syftet var att minska de negativa följderna som befolkningen i vargområden upplever. Det handlar bland annat om jägare och djurägare som drabbas av vargarna.

Föreningen Noah hävdar att norska staten bryter mot såväl nationella som internationella regler och överenskommelser när man tillåter jakt på en hotad art.

Noah har också framhållit att Letjenna-reviret låg inom den så kallade vargzonen, cirka fem procent av Norges yta utmed landsgränsen till Sverige. Där är det beslutat att vargarna ha vara mer skyddade än utanför zonen.

Staten vann

Norska staten valde att överklaga till högsta juridiska instans.

När förhandlingarna drog igång i Norges Høyesterett 24 april var Noahs ledare, Siri Martinsen, segerviss. I en direktsänd intervju i norska TV2 sa hon att Norge bryter mot avtalade internationella konventioner när landet sätter en maxgräns för vargstammen.

Hon önskar sig fler vargar i Norge.

Siri Martinsen hävdar att vargarna i Lejenna-reviret inte medförde några promlem för människorna i reviret. Noah har föreslagit ”riktat attitydarbete, professionell kunskapsspridning och eventuellt bidragssystem” istället för jakt.

Men Norges Høyesterett håller inte med. I domen är rättens ledamöter eniga och konstaterar att vargjakt är möjlig när beståndsmålet är uppfyllt och det handlar om att lindra effekterna av vargar för de människor som lever med dem.