Jaktnyheter

Här kämpade stövaren Urho för sitt liv – nytt vargrevir misstänks för attacken

Den stora vargen lämnade språngspår på uppemot fem meter efter sig vid attacken mot finnstövaren Urho. Foto: Länsstyrelsen Dalarna och privat

Nya vargar i de norra delarna av gamla Norrsjö-reviret misstänks ligga bakom attacken mot Jakob Thörns finnstövare. Det kallas Låsen-reviret.

"}}

Länsstyrelsens besiktningsman, Fredrik Perols, lade ned möda på att hitta DNA-spår efter vargarna.

– Jag spårade en av dem cirka en kilometer och hittade spillning som är skickad för analys. Det fanns spår efter två vargar – en med riktigt stora tassar och en med mindre. Jag misstänker att det är hanen och tiken, kanske hanen och en fjolårsvalp, i reviret Låsen som varit inblandade, säger Fredrik Perols.

Jaktjournalen berättade på tisdagen om 21-årige stövarjägaren Jakob Thörn, som startade sin unge finnstövarhane Urho på drevprov den 15 mars.

Språngspår på fem meter

Fredrik Perols

Hunden drev ihop full tid och domaren har föreslagit ett förstapris, men när Urho skulle kallas in förvandlades lyckan till dramatik på liv och död.

Urho kom ut på Roslammstjärnen söder om Lindesnäs.

– Om vargarna uppehöll sig på sjön eller om de sökte upp hunden går inte att säga. Den mindre av vargarna började i alla fall jaga hunden. Det gick ett varv och sedan genade den större vargen in i jakten – jag mätte upp språngspår på runt fem meter, berättar Fredrik Perols.

Släpade hunden i slänten

Vargarna fick ikull stövaren på isen, men han lyckades ta sig loss och fly upp i en närliggande brant slänt.

– Där fick vargarna tag i honom igen. Det var blod och spår i snön där de släpat hunden tio meter i slänten, säger Fredrik Perols.

Stövaren lyckades åter ta sig loss och sprang då till en klippskreva där han slogs för sitt liv med de båda vargarna.

Samtidigt anlände Jakob Thörn och drevprovsdomaren till en vändplan i närheten. De skulle bara kalla in hunden när de hörde att han skällde på ett märkligt sätt med väldigt grov stämma.

Första attacken mot hund

De var på max 60 meters avstånd från hunden och vargarna och när domaren sa till Jakob att han såg vargspår hörde vargarna antagligen dem. De sprang åt varit sitt håll och hunden sprang i en annan riktning.

– Det var maximal tur för hunden att ägaren och domaren kom dit så snabbt – annars skulle den säkert ha blivit tagen, säger Fredrik Perols.

I området finns ett vargpar som förra våren fick minst två valpar som är säkerställda genom DNA. De lever i den norra delen av gamla Norrsjöreviret, som försköts söderut och där hanen blev skjuten i skyddsjakt i Örebro län i februari.

– Vargarna i Låsen-reviret har inte rört en enda hund tidigare, trots att det jagats flitigt med löshundar under hösten och vintern, säger Fredrik Perols.

I den branta slänten fanns spår där vargarna släpat Urho ett tiotal meter.
Jakob Thörn och hans finnstövare Urho, som nu är konvalescent efter en vargattack. Foto: Privat