Uppdaterad: Genetiskt viktig varg illegalt skjuten

Norge (JJ) Den finsk-ryska varghanne som upptäcktes i Jämtlands län och sedan förflyttat sig till Dalarnas län mot Norge, har skjutits i Trysil i Norge. Den norska polisen i Hedmark har inlett en förundersökning.

En stor mängd blod påträffades när den genetiskt viktiga vargen spårades i Norge. Arkivbild: Per Jonson

Sverige och Norge samordnar arbetet med övervakning av stora rovdjur.  När den genetiskt viktiga vargen identifierades i Sverige så underrättades även de norska myndigheterna om detta. Under en spårning efter vargen i Norge hittades en större mängd blod som i en DNA-analys visade sig vara den finsk-ryske varghannen.

– Just den här vargen hade ett särskilt viktigt genetiskt värde och kunde varit med och varit ett viktigt bidrag till den Sydskandinaviska vargstammen. Jaktbrotten har förhindrat tillförsel av en större genetisk variation i vargbeståndet, säger Terje Bø, sektionschef på Norska Miljödirektoratet.

Polisen i Hedmark misstänker en man i 40-årsåldern från Trysil för illegal fällning av fredat vilt, uppger Miljödirektoratet i ett pressmeddelande.

Uppdatering: 14.42

I enlighet med ett pressmeddelande från Polisen i Hedmark ska 40-åringen nu i ett förhör ha erkänt att han skjutit vargen. Mannen ska också ha förklarat vart han gjort sig av med vargen och i går kväll kunde Polisen hämta den. Den ska nu analyseras.

Straffsatsen i Norge för illegal jakt på varg är fängelse i upp till sex år.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser